Kiszakadt az esernyőd?

Keverve
PEOPLE TEAM tábor

Ugorj át a szomszédba, Béla majd befoltozza. Eltört Béla kapanyele? Tudja, hogy segítséget kérhet Józsitól, aki csupán egy ugrásra lakik tőletek, és éppen a kapanyéljavítás a hobbija. Ha majd Józsi szögbe lép, és kilyukad a bakancsa, szívesen segítesz neki te magad, hisz a nagypapád suszter volt, a szerszámai a garázsotokban sorakoznak, egy szög ütötte lyukat eltüntetni pedig nem rakétatudomány. Nem is tűnik annyira ördögtől valónak, hogy ez lehetséges, ugye, feltéve, hogy mindenki ugyanúgy áll hozzá a kérdéshez.

Az International Repair Day, vagyis a javítás nemzetközi napja 2017 óta kerül megrendezésre, és a javítás és a tárgyak újrahasznosításának fontosságára kívánja felhívni a figyelmet. Idén ez a nap október 21. A kezdeményezés célja, hogy – a fogyasztói társadalom szemléletmódjától eltávolodva – elősegítse az emberekben a javítás kultúrájának újraélesztését.

Néhány fő szempont a a javítás nemzetközi napja kapcsán:

Fenntarthatóság és környezetvédelem

A javítás és az újrahasznosítás csökkentheti a hulladék mennyiségét és a fogyasztást. Mindez kisebb ökológiai lábnyomot eredményez.

Gazdasági előnyök

A javítás és az újrahasznosítás nemcsak a pénztárcánknak kedvez, de lokálisan munkahelyeket is teremthet.

Fogyasztói jogok

Az embereknek joguk van ahhoz, hogy a tárgyaikat javíttassák; ne kelljen azonnal új terméket vásárolniuk, amikor a régi meghibásodik. Az úgynevezett „jog a javításhoz” mozgalmak szerte a világon arra törekednek, hogy a gyártók ne nehezítsék vagy tegyék lehetetlenné szándékosan a tárgyak javítását a számukra kedvező gazdasági körforgás és a nagyobb bevétel érdekében.

Javítási közösségek

A javítási napok és műhelyek népszerűsítése révén a közösségek megoszthatják egymással a tudásukat és az eszközeiket.

A javítás nemzetközi napját általában október harmadik szombatján tartják, és világszerte események, műhelyek, előadások és más aktivitások kísérik, a javítás kiemelt fontosságára összpontosítva.

S. Imagiro

Kapcsolódó tartalom: IRD

Menü