Zöld gyerekeket!

Témablokk
PEOPLE TEAM, a zöld tábor

Ki ne látott volna már képeken zacskóba gabalyodott teknőst vagy műanyag palackoktól elpusztult bálnát? Lépten-nyomon a szemünk elé kerül a felhívás: vigyázzunk a bolygónkra, mert ha ilyen mértékben szennyezzük a környezetünket, a következő generációk számára élhetetlenné válik a Föld. Sokan azt gondolják, hogy kicsiben nem érdemes semmibe belefogni, nem ezen múlik. Ez téves elképzelés: minden egyén tehet valamit a saját környezetéért, amivel hozzájárul az ökoszisztéma megmentéséhez. Ha elkezdünk környezettudatosabban élni, és ha erre megtanítjuk gyermekeinket is, sokkal tisztább lesz a levegő, változatosabb az élővilág.

Íme, néhány tipp, hogyan nevelheted környezetvédővé gyermekedet.

Kevesebb plasztikot!

Közösen beszéljétek át, mit lehet megváltoztatni a család életében, hogy kevesebb legyen a hulladék. Már sok helyen elérhető a csomagolásmentes vásárlási lehetőség. A tároláshoz szükséges üvegeket, vászonzsákokat – akár közösen is! – feliratozhatjátok, kidíszíthetitek. Aztán irány a piac vagy a termelői vásár! Minél többet utazik egy termék, annál megterhelőbb a környezetre. Keressetek helyi gazdákat, akiktől vegyszermentes élelmiszereket szerezhettek be. Sorra alakulnak a vásárlói szövetkezetek: segítségükkel a nagyvárosokba is eljutnak a környék terményei. Az így megvásárolt termékekből főzzetek közösen vasárnapi ebédet. Az együtt elkészített étel finomabb bármely étterminél.

Természetvédelem testközelből

Sok gazda lehetővé teszi, hogy a vásárlói meglátogassák a farmját. Lehet ebből családi kirándulás: méhészetek, kertészetek, tejgazdaságok szívesen látják az érdeklődőket. Minden falu és város szervez időről időre szemétszedő vagy faültető akciókat. Légy aktív az önkéntes munkában! Megfelelő védőfelszereléssel a gyerekeket is nyugodtan bevonhatod.

Kellemest a hasznossal

A gyerekek sokat hallanak az iskolában az ökotudatosságról, a fenntartható fejlődésről, az élővilág változatosságágának és annak megőrzésének fontosságáról. Nyáron is érdemes időt szánni a témára. A PEOPLE TEAM zöld táborának programjában a kísérletezés, rovargyűjtés, bolygómegfigyelés is szerepel. Távoli földrészekről, vulkánokról és rég volt civilizációkról gyűjthetnek ismereteket az ide jelentkezők. A tudóstáborba meghívott vendégként érkeznek különleges előadók és workshopok, gyakran ragadozó madarak és óriáskígyók is. Etológus mutatja be a kutyák viselkedésének rejtelmeit. A kecskeméti planetárium és a vadaspark meglátogatása sem maradhat el. A tábor természetesen nem csak a tanulásról szól: strandolás, filmvetítések, sportolási lehetőség, csapatversenyek, vetélkedők, koncertek színesítik a délutánokat és az estéket.

Papír, műanyag, üveg

Akármilyen kicsi a lakás, megoldható, hogy külön gyűjtsétek a szemetet. Már kaphatók kisméretű, osztott terű szemetesek, amelyek a mosogató alatt is elférnek. Tanítsd meg csemetédnek, melyik tárolóba milyen szemetet dobjon. Már a legkisebbek is pillanatok alatt megtanulják a rendszert: később ők fognak rád szólni, ha nem figyelsz, és elrontod. Ha túl sok üveg vagy papír halmozódik fel, elvihetitek egy szelektív gyűjtőudvarba. A különválogatott szemét újrahasznosítható és rengeteg műanyagtól kíméli meg a környezetet.

Csak növényekkel

Ha olyan szerencsések vagytok, hogy kertes házban éltek, ne csak néhány fa árválkodjon a simára nyírt gyepen! Pár négyzetméter a virágoknak, néhány tő fűszernövény és szederbokor is sok örömet okoz. De az erkélyen vagy akár az ablakban is jól érzik magukat a legkülönbözőbb növényfajták. Ültess a gyerekekkel közösen cserépbe epret, dugványozzatok virágokat, de akár zöldségeket is termeszthettek. Nem csak a boltban kapható magvakat lehet elültetni. A hagyma, a répa egy pohár vízben gyökeret ereszt. Próbálkozhattok déligyümölcsök nevelésével is: az ananász, a citrom alkalmas erre. Az interneten számtalan oktatóvideót találhattok ebben a témában. Legyen a virágládák között olyan, amelyet csak a gyermeked gondoz – és természetesen ő is szüretelhet!

Menü