Buzdítsuk őket, érdeklődjünk velük együtt

Keverve
PEOPLE TEAM tábor

Ne érezzük magunkat balfácánnak, ha áttelefonálunk a szomszédba, hogy ott van-e a gyermekünk: a fiatal kamaszokat szemmel kell tartani, hogy elkerüljék a kockázatos és egészségtelen viselkedést. Ha nem tetszik nekünk gyermekünk barátja, nehéz helyzetben vagyunk, mert néhány fiatal lázad, ha bizonyos barátoktól eltiltják, azonban tudomásukra kell hoznunk, hogy kifogásoljuk a kapcsolatot, és hogy miért. Korlátozhatjuk az időt, amit együtt tölthetnek. Minden előadásnál nagyobb hatású a jó példa, ha kedvességgel, tisztelettel bánunk mi a barátainkkal, sütit készítünk az új szomszédoknak.

A tömegkommunikációs közvetítők versenyre kelnek a családokkal, barátokkal, iskolai és egyéb közösségekkel a tizenévesek érdeklődésének, értékeinek formálásában. Átjárják az életüket, hiszen filmeket töltenek le, csetelnek, zenét streamelnek, közösségi oldalakon olvasnak híreket, reklámok célpontjaivá válnak nap mint nap. A jelenség jó oldalát nézve kijelenthető, hogy az internet bölcs használattal segíthet a tudásszerzésben, igényes szórakozásban. Sajnos azonban a fiatal kamaszok nem válogatnak a médiatartalmak között, órákat töltenek bedugott füllel, passzívan befogadva a látott-hallott erőszakot, szexet, közhelyes történeteket, valószerűtlen szereplőket, káromkodást. Ha sok erőszakos jelenetet néznek, az kevésbé rázza meg őket, elfogadhatónak gondolják az agresszivitást, és maguk is durvábbá válhatnak.

Ahogyan fiataljaink érnek, a sok netflixezés, online játék vámot szedhet, az iskolai teljesítmény rovására mehet, túlsúly kialakulásához vezethet. Ha tiltjuk használatukat, csak erősítjük vonzerejüket, hasznosabb az alkalmazásukra fordított idő korlátozása, a tartalomfogyasztás ellenőrzése. Mondjuk el nekik, mi mit nézünk és hallgatunk, és tudjuk meg, őket mi érdekli, beszélgessünk arról, amit néznek és hallgatnak! Buzdítsuk őket természet- és dokumentumfilmek, hírek, történelemmel és tudományokkal kapcsolatos műsorok nézésére is! Ha valamit ellenzünk, értessük meg velük, miért. Figyelmeztessük őket a reklámok manipulációira, az idegenekkel való online ismerkedés veszélyeire! Véres tetemekkel teleszórt képernyő bámulása helyett menjünk el minigolfozni!

A PEOPLE TEAM gamer- és programozótáborának résztvevőit is felállítják délutánonként és esténként a monitorok elől: parkosított közösségi tereken, teniszpályákon, röpipályákon mozoghatnak, szórakoztató események, bulik várják őket.

Ez az írás ennek a sorozatnak a 9. része: Így neveld a kamaszodat

Fordította: Dobai Katalin

Forrás: 2.ed.gov

Menü