Kamaszkori átmenet

Keverve
PEOPLE TEAM tábor

Minden fejlődési szakasz új kihívásokat hoz a hatékonysággal kapcsolatban. Amint a kamaszok közelítenek a felnőttkor kihívásai felé, meg kell tanulniuk vállalni a teljes felelősséget magukért. Ez számos új készség elsajátítását feltételezi. Megtanulni kezelni a pubertáskori változásokat, az érzelmen alapuló párkapcsolatokat és a szexualitást fontos ebben a korban. Közeledik a pályaválasztás is.

A növekvő függetlenséggel nemritkán együtt jár a kockázatos viselkedéssel való kísérletezés. Kamaszkorban megtanulják azt is, hogyan foglalkozzanak sikeresen problémás esetekkel. Hogy leszoknak-e a kockázatos tevékenységekről, vagy az behálózza őket, és könnyen vétkezővé válnak, az a személyes kompetenciákkal és hatékonysággal kölcsönhatásban van. A folyamat az utóbbi esetben sem visszafordíthatatlan.

A tizenévesek gyakran önmagukra összpontosítanak, és azt hiszik, hogy mindenki más is rájuk koncentrál. Bizonytalanságaikkal küszködnek, és annak érzésével, hogy megítélik őket. A megjelenést rendkívül fontosnak tartják. A kamaszkori önzőség enyhül az idő előrehaladtával. A családtagokkal való kapcsolatok alárendelt szerepet játszanak ilyenkor a társakkal valókhoz képest. A szülőktől megkülönböztetik magukat, megteremtik saját egyedülálló identitásukat, öntudatossá válnak, többször elvonulnak.

A jellemzően 13-tól 19 éves korig tartó kamaszkort gyakran pszichoszociális zűrzavarként jellemzik. Negatív hatások, konfliktusok következtében lelki eredetű betegségek alakulhatnak ki. A szorongás és a depresszió a stressz érzelmi tünetei. A stressz lehet annak a következménye, hogy a szülők túl sok programot szerveznek a gyermeknek, vagy létrejöhet a közösségi médiában a kortársakkal való összehasonlítás eredményeként.

Ugyan egyetlen életszakasz sem problémamentes, a legtöbb kamasz leküzdi a nehézségeit ennek a viharos, de fontos átmenetnek zavargás és viszálykodás nélkül. A gyermekkorból a felnőttkorba való átmenet gördülékenysége a személyes hatékonyság erősségétől is függ.

Ebben az időszakban életre szóló barátságok köttethetnek. Unaloműző hobbik és a sport segíthet barátokra lelni. Rajzolj, fess, szobrászkodj, alkoss felszabadultan, ugrálj trambulinon, adogass pingpongasztalon, emelgess konditeremben, bulizz Kecskeméten!

Az együttérzés, ítélkezésmentes támogatás, megértés a tanárok, mentorok irányából is nagyon fontos. A PEOPLE TEAM-táborban ezt is megkapod!

Fordította: Dobai Katalin

Forrás: static-contents.youth4work.com

psychologytoday.com

Menü