Mit van, ha a vendég bort hoz?

Keverve
PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel

A csoportnyomás ifjúkorban rossz és jó egyaránt lehet. Kamaszaink a hozzájuk hasonlókhoz közelednek: ha barátaikat nem érdekli az iskola, és rossz osztályzataik vannak, ők is kevésbé lesznek hajlandóak tanulni, feladataikat elvégezni, és fordítva, ha az iskolát kedvelő, jól teljesítő barátokat választanak, erősödik motivációjuk a jobb eredmények eléréséhez. Az alkoholt és a drogokat elkerülő barátok pozitív hatást gyakorolnak gyermekeinkre.

Jó módszer gyermekeink barátainak megismerésére, ha elvisszük őket eseményekre: például az autóban beszélgetés közben sok minden feltárul. Otthonunkban is vendégül láthatjuk a barátokat. Kínáljuk őket rágcsával, gondoskodjunk kényelmükről, így nyugodtabbak leszünk, mi szabhatjuk meg a viselkedési szabályokat, és társalgásukból gondjaikra is fény derül.

Nem kell, hogy srácaink barátainak szüleivel a legjobb haverok legyünk, de jó, ha ismerjük őket és a nevelési elveiket. Jó, ha tudjuk, hova, hogyan, kivel megy kamaszunk, meddig tart a program, és hogyan jut haza. Hasznos azonban némi szervezetlen szabadidőt is biztosítani gyermekeinknek biztonságos helyen és lehetőleg felnőtt felügyelete alatt: hadd lógjanak csak úgy együtt barátaikkal, hiszen a túl sok zongoraóra vagy kosáredzés kiégéshez vezethet, így viszont a társas készségeik fejlődnek. A társakkal való időtöltés segít megváltoztatni másoknak nem tetsző tulajdonságokat, például azt, ha valaki túl komoly, vagy nem elég lelkes, másokat bíráló vagy túl makacs, továbbá megtapasztalható, hogy a jó barát figyelmes, segítőkész, magabiztos, lelkes, van humorérzéke, és tiszteli a többieket.

A kamaszok számára fontos, hogy mások mit gondolnak róluk, ezért is lényeges beszélnünk velük arról, hogyan ellenálljanak a szabályok megszegésének, hogyan ne menjenek szembe a tanult követelményekkel, értékekkel. Ha rossznak éreznek valamit, az valószínűleg rossz is. Válasszák a jót!

A nem megfelelő helyzetek lehetséges kimenetelére vezessük rá őket: kérdezzük meg 14 éves lányunkat, mit csinálna, ha egy meghívott egy üveg borral érkezne az ottalvós bulira, vagy 12 éves fiunkat, hogy hogyan reagálna egy haverja javaslatára, hogy suli helyett burgerezőbe menjenek. A gyerekek nem mindig akarják azt csinálni, amit a társaik, főleg, ha érzik, hogy az adott tevékenység, helyzet veszélyes vagy ártalmas. Ha nem tanultak még meg nemet mondani, fogják ránk: mi, szülők nem örülnénk neki, így kimászhatnak a bajból.

Legyen náluk mobil, ha kimozdulnak! A PEOPLE TEAM-táborban nappalra javasolják elzárni azokat, és csak este hívni a mamát.

Ez az írás ennek a sorozatnak a 8. része: Így neveld a kamaszodat

Fordította: Dobai Katalin

Forrás: 2.ed.gov

Menü