A rossz lehet döntés függvénye

Keverve
PEOPLE TEAM tábor

Gyermekeink értékrendjének megfelelő irányú alakítása kifizetődő jövőjük szempontjából. A határozott, következetes, pozitív értékrendű emberek boldogabbak és jobban teljesítenek. Tisztelet, mások iránti együttérzés, becsületesség, kötelességtudat, elveik mellett kiállás, felelősségteljes cselekvés, másokkal való együttműködés, józan, a jó erkölcsnek megfelelő választások jellemzik őket.

Mi, szülők szavainkkal és tetteinkkel segítünk nekik megkülönböztetni a jót a rossztól. Igazmondás, becsületes munkavégzés, mások tisztelete – csak üres szavak, ha mi nem dolgozunk tisztességesen, és utáljuk szomszédainkat. Házastársunkkal való kapcsolatunk éppúgy mintaként szolgál utódainknak, mint általános elveink, értékrendünk. Ha nem őrjöngünk, mikor kedvenc csapatunk veszít, gyermekünk megtanulja, hogy a győzelem nem minden. Akkor is veszi a lapot, ha látja, hogy azért vásárolunk használt autót, hogy maradjon pénz nyaralásra, vagy ha szólunk a bolti eladónak, hogy többet adott vissza. Ha tudunk nevetni hibáinkon, gyermekünk jobban elfogadja saját tökéletlenségét.

A fiataloknak meg kell tanulniuk felelősséget vállalni döntéseikért: az ittas vezetés, dohányzás, szerhasználat, szex, iskolai lemorzsolódás mind választás függvénye, nem véletlen események. Meg kell értetnünk velük választásaik kockázatait, lehetséges következményeit. Ha mi elfogadjuk, hogy a csalódás az élet része, össze tudjuk szedni magunkat, és továbblépni, nagyobb az esélye, hogy ők is továbblépnek.

Ne hibáztassuk magunkat, ha kamaszunk valami rosszat csinál! Akkor van okunk aggodalomra, ha rendszeresen rosszul viselkedik.

Az erkölcsi fejlődés gyermekkorban gyökerezik, Freud szerint akkor alakulnak az erények, mikor a gyermek természetes, önző szükségleteit gondozóik beszabályozzák, elfojtják. Skinner hozzáteszi azt a fázist, mikor a gyermek rájön, hogy a szabályok megszeghetők. Kohelberg szerint szerepet játszanak az erkölcsi fejlődésben a következmények, a jutalmazás, a társadalmi elfogadottság, elvárások, normák, a törvények és szabályok, valamint az egyéni jogok és a szabadságigény. A büntetés elkerülése és a jutalmazás egyaránt lehet cselekedeteink alakítója.

A jó és a rossz fogalmát beleneveljük gyermekeinkbe, de a lelkiismeretet, meggyőződést a szellemi egészség is befolyásolja.

Ez az írás ennek a sorozatnak a 12. része: Így neveld a kamaszodat

Fordította: Dobai Katalin

Forrás: 2.ed.gov és psychcentral.com

Menü