Feltűnik, ha nem vagy egyenes

Keverve
PEOPLE TEAM tábor

Teremtsünk otthon nyugodt környezetet! Ha nyugtalanok vagyunk, magyarázzuk el gyermekünknek, mit érzünk, és miért. A túlzás, túlreagálás kerülendő. Az érzelemkezelést a gyerekek szeretteiktől sajátítják el.

Ne engedjük, hogy gyermekeink túl sok, erőszakot tartalmazó videót, filmet nézzenek! El kell magyaráznunk, hogy ártatlan emberekkel történhetnek rossz dolgok. 1941. december 7-én Pearl Harbor fölött japán repülők bombákat szórtak az öbölben horgonyzó hajókra, az Arizona csatahajó ezer tengerésszel a fedélzetén süllyedt el, az Oklahoma csatahajó négyszáz emberrel merült el, és elhunyt még ezer amerikai katona. A gyorsítórakéta egyik tömítése miatt 1986. január 28-án a Challenger űrsikló felrobbant, darabjaira hullott, és 333 km/h-s sebességgel csapódott az Atlanti-óceánba a hétfős legénység halálát okozva. Az élet azonban a szörnyű események után is megy tovább.

A kamaszok számára szüleik és az életükben szereplő többi fontos felnőtt őszinte dicséretei elengedhetetlenek. Észreveszik, ha nem vagyunk egyenesek.

A tizenéveseknek nehezebb a randizás helyett a tanulmányaikra koncentrálniuk, még ha jó tanulók is, hiszen minden barátjuk randizik, és mondják nekik, milyen fontos randizni. A szülők ilyenkor tehetetlennek érzik magukat, ők tudják, hogy ezek a gyerekszerelmek nem lesznek hosszú távúak, de azt is tudják, hogy a gyerekek nem értik még ezt.

A barátságok a kamaszok számos életterületét befolyásolhatják: zenei ízlés, öltözködés, hajviselet, magatartás, hozzáállás, iskolai osztályzatok, szabadidős tevékenységek, nyilvános helyeken viselkedés. Azoknak, akik nehezen barátkoznak, valószínű, hogy alacsony önértékelésük, rossz osztályzataik lesznek, lemorzsolódnak, hajlamosabbak bűnöző magatartásra, felnőttként pszichológiai problémáik adódnak.

A közösséghez tartozás igénye minden életkorhoz képest most a legerősebb. Önmaguk és céljaik meghatározásában a kortársak szerepe kulcsfontosságú kamaszkorban. A klikkesedés is jellemző: agyasok, izomagyúak, stréberek stb. A szülők félnek, hogy csökken a szerepük a befolyásos barátok miatt, vagy hogy azok ártalmas tevékenységekben való részvételre veszik rá csemetéjüket. A társak azonban nem helyettesítik a szülőket. Kamasz gyermekeink hajlamosabbak hozzánk fordulni útmutatásért a továbbtanuláshoz, életpálya-választáshoz.

Ez az írás ennek a sorozatnak a 7. része: Így neveld a kamaszodat

Fordította: Dobai Katalin

Forrás: 2.ed.gov

Menü