Johann Sebastian Bach

Keverve
PEOPLE TEAM tábor

A klasszikus zene több mint kellemes háttérzaj: okosabbá, egészségesebbé tehet minket, hatására jobban alhatunk. Jót tesz a szívnek, mert csökken a vérnyomás dallamai nyugtató hatására. Hallgatása érzelmesebbé tesz, mélyebben lélegzünk, jobban megnyílunk, több személyes információt vagyunk hajlandóak megosztani.

Johann életét szinte születése napjától családi tragédiák árnyékolták be. 1865 márciusában, szülei nyolcadik gyermekeként látta meg a napvilágot a türingiai Eisenachban. Apja köztiszteletben álló udvari muzsikus, több családtagja tehetséges zenész volt, akik Johannt kisfiú korától zeneelméletre, hegedülni, csembalózni tanították, bevezették az orgonázás rejtelmeibe, számos barokk zeneszerző munkásságával megismertették. Iskolás korában különleges szoprán hangja miatt templomi kórusban énekelt. Istenhite megerősödött, több későbbi szerzeményét ihlette az evangélikus vallás. Sajnos a Bach család élete nem volt eszményi, egy fiú és egy lány gyermekként elhunyt. Mikor Johann 9 éves volt, édesanyjuk távozott az élők sorából, rá kilenc hónapra édesapjuk is meghalt. Az okok között a szennyvízkezelés kezdetlegessége említhető. Kántor bátyjuk vette magához fiútestvéreit. Hamarosan az ifjú Johann is templomi orgonaművészként kereste kenyerét. Komponálni kezdett, sorjáztak a tánctételek, hangszeres és énekes darabok, több szvitjét, szonátáját, kantátáját, versenyművét, kórusművét megfizették. Megszámlálhatatlanul sok prelűdöt – orgonára írt karakterdarabot – és fúgát – többszólamú művet – szerzett.

Első feleségével 13, másodikkal 19 évet élt, 20 gyermeke született. A tragédiák sora sajnos folytatódott: csak tíz gyermeke élte meg a felnőttkort. Harmadikként és negyedikként született ikergyermekeinek csupán néhány órányi, illetve hétnyi élet jutott. Egyik fia 24 éves korában hunyt el, Leopold 10 hónaposan. Első felesége halála után Johann újranősült, második feleségétől született első gyermeke háromévesen meghalt. Christian is csak három évet volt közöttük, és újabb négy gyermek távozott egy- és ötéves kora között. Az utódok örökölték apjuk zenei tehetségét. A zeneszerző látása vélhetőleg az éjszakai kottamásolások miatt megromlott, halálát egy elrontott szemműtét okozhatta.

Magánélete nehézségei ellenére nagyszerű alkotózsenivé vált, zenéjének hallgatása kiemel minket a gondterhes hétköznapokból.

Fordította: Dobai Katalin

Forrás: classicfm.com és thehealthy.com

Menü