Szeress, segíts, légy jelen!

Keverve
PEOPLE TEAM tábor

Bár a 10–14 éves kamaszok többsége nem olyan nyugtalan, mint azt az általánosítás sugallja, és sikeresen megbirkóznak a nehézségekkel, azért résen kell lennünk: szerhasználat, étkezési zavarok, depresszió, érzelmi zavarok megjelenhetnek. Utóbbiak összefüggésben lehetnek a nem diagnosztizált és kezelt tanulási nehézségekkel.

A fentiekre hajlamosító tényezők a szegénység, egyszülős család, felügyelet és támogató közösség hiánya, rossz kapcsolat a szülőkkel, alacsony önbecsülés, nem megfelelő iskola, testi vagy szexuális bántalmazás, elhanyagolás. Előfordul, hogy az a fiatal botlik meg, akinek az életében alig van veszélyeztető tényező, és olyan is, akinél nagyon sok kockázat fennáll, mégis megússza nagyobb problémák nélkül.

A problémák elkerülésének kulcsa a szerető, segítő, egyértelmű szabályokat felállító, megfelelően ellenőrző szülők és a nyugis, jó társas készségű, jó humorú gyerek. Távol marad a bajtól az a gyerek, aki iskolába jár, támogató környezetben él, nyáron táborban, felügyelet alatt, hasznosan tölti a szünidőt.

A problémák halmozódhatnak: egy 12 éves evészavaros valószínűleg depressziós is, egy 14 éves fűhasználó pedig szexuálisan aktív lehet.

Mivel a kamaszkor egy kusza, megterhelő időszak, nem meglepő, hogy többen ekkor próbálják ki a cigarettát, alkoholt, tudatmódosítókat. A hangulatingadozás és a kiszámíthatatlan viselkedés jellemző erre a korszakra, ezért nehéz a szerhasználatra utaló jeleket észrevenni.

Drogozásra utal, ha személyes ápoltságára a fiatal nem visel gondot, folyton lehangolt, fáradt és visszavonul; ellenséges, nem együttműködő és későn jár haza; új barátai vannak, akikről esetleg nem akar beszélni; nem akarja elmondani, hova megy és mit csinál; romlanak iskolai osztályzatai; korábbi hobbijait nem űzi; sokáig ébren van éjjel, és nappal alszik; kapcsolata a családtagokkal megromlik, és nem beszélget iskoláról, tanórán kívüli eseményekről; nehezen összpontosít, feledékeny; szeme széle piros, és folyik az orra, pedig nem náthás; eltűnik otthonról pénz.

Mivel a tizenévesek agya még fejlődésben van, a szerhasználat hosszú távú kognitív és viselkedési változásokat okozhat. Agyuk fogékonyabb a függőségek kialakulására. Természetes kíváncsiságuk viszi rá őket, hogy kipróbálják a szereket, de csak mert kipróbálták, még nem feltétlenül lesznek függők. Jól kell kérdeznünk, rá kell őket vennünk, hogy beszéljenek, ahhoz, hogy kiderüljön, egyszeri használat volt, vagy problémával van dolgunk. Ha tagadják, de számunkra gyanúsak, végeztessünk otthoni tesztet, ha az érzelmi támogatás, beszélgetés már nem segít, forduljunk szakemberhez, terapeutához.

Ez az írás ennek a sorozatnak a 13. része: Így neveld a kamaszodat

Fordította: Dobai Katalin

Forrás: 2.ed.gov és addictioncenter.com

Menü