A másnapi doga és a világ sorsa

Keverve
PEOPLE TEAM tábor

Mikor a tizenévesek már rosszallóan ítélkeznek önmaguk felett, sebezhetővé teszik magukat a szüleik előtt való feltárulkozáskor. Ha kritikusak vagyunk beszélgetéskor, azt fogják érezni, hogy megbüntetjük őket. Amiről beszélnek, nem feltétlenül érdekes számunkra, de elővigyázatosnak kell lennünk, hogy ne tettessük az izgatottságot egy számunkra unalmas téma esetén. Kedvesen kérdezzünk, figyeljünk, tiszteljük érzéseiket, véleményüket! Nézzünk bele füzeteikbe, kezdeményezzünk társalgást az aktuális tananyaggal, iskolai eseményekkel kapcsolatban! Jó, ha tudjuk, melyik a kedvenc focicsapatuk, zenei előadójuk, mozifilmjük.

Ebben az életkorban nem csupán a túlsúly vagy a véznaság, hanem a matekdoga vagy a világ jövője miatt is aggódnak a fiatalok. A család anyagi helyzete is érdekelni kezdi őket, nem csak az, hogy hány óráig maradhatnak ki. Ne kerüljük a kényes témákat, mert máshoz fordulnak információért, és az nem feltétlenül fog egyezni az értékrendünkkel, valamint pontatlan lehet. Gyermekeinket érdekelheti, mi kaptunk-e zsebpénzt 11 évesen, és mennyit, de az is, hogy hány évesnek kell lenni a házassághoz.

Kamaszaink felháborító, rosszindulatú kijelentéseket is tesznek, mégis érdemes nyugodtan, önmérsékletet tanúsítva reagálnunk – később tükrözhetik ezt a magatartást, ha másokkal társalognak. Az „úgy néz ki a szobád, mint egy disznóól” helyett hasznosabb azt mondanunk: „Szükséges lenne öt percet azzal töltened, hogy felszedd a ruhákat a földről.”

A közelséget és a függetlenséget ki kell egyensúlyoznunk, ne engedjünk viszont túl sokat a rosszfajta szabadságból, illetve ne adjunk szabadságot azelőtt, hogy kamaszaink készen állnának azt elfogadni. Az érettséghez felelősségérzet szükséges: legyenek képesek döntéseket hozni és tetteik következményeit elfogadni. Engedjük, hogy legyen saját álláspontjuk, egyetérteniük sem kötelező velünk.

Noha a gyermekek olykor ellenállnak a korlátozásoknak, szükségük van rájuk, mert azok biztonságot adnak a nyugtalan világban. A rendszeresen ismételt, sajátos utasításokra reagálnak a legjobban, valamint az értelmes választási lehetőségekre: „Lefekvés előtt meg kell csinálnod a matekházidat. Vacsora előtt vagy után.” Fokozatosan engedélyezzünk kiváltságokat! Tiltsuk meg az egészségüket és biztonságukat veszélyeztető dolgokat!

A nyári táborban szinte semmi nem tilos, de a gyerekekkel együtt vigyáznak egymásra. A PEOPLE TEAM-táborban két „egészségügyi felügyelő”, tábori doki teljesít folyamatosan szolgálatot, akik majdnem mindenre azonnal képesek gyógyírral szolgálni.

Ez az írás ennek a sorozatnak a 4. része: Így neveld a kamaszodat

Fordította: Dobai Katalin

Forrás: 2.ed.gov

Menü