A három nővér

Keverve
PEOPLE TEAM tábor

Aki Csehov Három nővérére gondol, annak csalódnia kell, mert nem arról szól ez az írás. Egy átlagos magyar család lányait mutatom be. Annyira tipikusak, hogy a vezetéknevük is gyakori: ők Tóthék. Megint figyelmeztetnem kell benneteket, hogy ne Örkény hőseire gondoljatok! Tóth Róbert és Bakos Aranka lánygyermekeiről mesélek nektek.

T. R., avagy a három törpe a hétből

Mit jelenthet a T. R.? És hogy kerül ide a hét törpe? Ráadásul csak három? Hova lett a másik négy? Mindjárt fény derül a rejtélyre. Róbert apuka szerette volna, ha a gyermekei olyan nevet kapnak, hogy a monogramjuk megegyezzen az övével: T. R. Ezért első lányuk Ramóna lett. Ő most 17 éves ifjú hölgy. A másodszülöttjük, aki két év múlva jött világra, a Rita keresztnevet kapta. Harmadikként, szinte menetrendszerűen két év és két hónap múlva Rebeka született ebbe a T. R. monogramos családba. Az édesanyjuk nagy meserajongó, és a Hófehérkét gyakran mesélte lányainak. Később vidám pillanataiban a törpék nevén szólongatta lányait. Így lett Ramóna Morgó, a középső csemete Tudor, a legkisebb Vidor. Ezek a beszélő nevek a lányok jellemző tulajdonságait is mutatják.

Ramóna, aki néha tényleg morog

Én vagyok a legidősebb a testvéreim közül, majdnem nagykorú. Ez sokszor könnyebbé teszi a helyzetemet, máskor viszont nehezebbé. Nekem kellett és kell kitaposnom az utat, amin haladni akarok. Gyakran csak komoly beszélgetésekkel, vitákkal és néha hisztivel sikerül rávenni a szüleimet, hogy engedjenek a maradi elveikből. A barátaimnak sokkal szabadabb élete van, mint nekem. A húgaimnak már simábban megy minden, mert amit én elértem, azt ők akadálytalanul vihetik tovább. Sokszor persze irigykednek rám, hogy nekem miért lehet azt, amit nekik még nem. Majd megértik egyszer. Nagyon szeretem őket, csak azért morgok rájuk, ha az engedélyem nélkül kölcsönveszik a cuccaimat.

Rita, az okostojás

Ezért a gúnynévért sokáig haragudtam a húgomra, aki rám ragasztotta. A Tudor jobban tetszik, pedig a jelentésük hasonló, azt fejezi ki, hogy szeretek tanulni, olvasni. Miért baj az, ha tájékozott akarok lenni, és minden érdekel, ami a világon történik? Keresem az okokat, a miérteket. Lehet, hogy ez néha idegesítő, de én imádok kutatni, belesni a felszín alá. Azért ne gondoljátok, hogy szórakozni nem szoktam! A barátnőimmel járunk moziba, sőt bulizni is. Kitűnően érezzük magunkat együtt, velük teljesen ellazulok én is.

Rebeka sem mindig vidám

Sokan azt hiszik, hogy a legfiatalabb testvérnek aranyélete van, kényeztetik, babusgatják. Eleinte persze a nagy tesók imádnak babázni a csecsemővel, de később meg kell harcolnunk azért, hogy minket is emberszámba vegyenek. Tudjátok, ki kell állni a hét próbát, mint a mesebeli legkisebb királyfinak. De én hamar megtanultam a leckét: semmit nem szabad a szívemre venni, mindenen csak nevetek. Sokan mondják, hogy nem vagyok komplett, hogy akkor is vigyorgok, amikor sírni kellene. A humor átsegít még a legnehezebb helyzeteken is.

Lejegyezte: Laczkó Zsuzsa

Menü