Locsolókannával az életért

Keverve
PEOPLE TEAM tábor

A kistesóm gyakran szaladgált vödörrel és locsolókannával a kezében, amikor még óvodások voltunk. Akkor nem értettem, hogy miért teszi ezt. Gyönyörű napsütéses délután volt, ő meg csak mondogatta, hogy mindjárt jön az eső. Odatette a vödröt az ereszcsatorna aljához, mellé pedig a locsolókannát. Aztán csodálatos módon tényleg beborult, és hamarosan jött a zápor! Dávid fogta a kis kannáját, megtöltötte a vödörből az esővízzel, és meglocsolta a teraszunkon lévő virágokat, amiket nem öntözött meg az eső. Akkoriban kezdtem el megérteni, hogy az esővíz életet jelent. Mi lenne a növényekkel, ha többet nem lenne eső? Bizony elszáradtak a növények, a virágok a kertünkben, amikor a hetekig tartó hőség kiszárította a talajt.

Fogjunk össze az aszály ellen!

Az óvodás évek után egyre tudatosabban kerestem a vízzel kapcsolatos teendőket. Szüleim segítségével esőgyűjtő tartályokat helyeztünk ki a kertbe, az udvarra. Még a nagyiék régi fürdőkádját is felhasználtuk az esővíz gyűjtésére. A természettudományos órákon szembesültem azzal a ténnyel, hogy az aszályért, az elsivatagosodásért mi is felelősek vagyunk, nem csak a globális felmelegedés okozta éghajlatváltozás. Hazánk vízkészletének 95%-a külföldről származik, ezért különösen fontos, hogy klímatudatosan éljünk, megelőzzük a vízhiányt. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság olyan stratégiát dolgozott ki, amely segítségével egy több állomásból álló mérőhálózatot építettek ki. A hálózat adatai felhasználásával könnyebben megismerhető az aszály jelensége, és körültekintőbben lehet felkészülni a klímaváltozás következményeire.

Egységben az erő

Olyan sokszor halljuk, hogy cseppekből áll össze a tenger, egységben az erő, sok kicsi sokra megy. Ha összefogunk, közösen teszünk egy ügy érdekében, és sokan megmozdulunk, akkor lehet eredményeket elérni. Az elsivatagosodás és az aszály elleni küzdelem világnapja 1994 óta június 17-e. Hazánk is csatlakozott a mozgalomhoz. A közös gondolkodás, az együttes tevékenységek jellemzik a 2007-ben megalakult Klímabarát Települések Szövetségét is. Az elmúlt évek bebizonyították a szövetség létjogosultságát, sőt egyre sürgetőbb feladatok elé állították a szervezet tagjait. Vízgyűjtő pályázati programok, projektek buzdítanak mindenkit az aktív részvételre. Innovatív vízgazdálkodási módszerek integrált gyakorlati alkalmazása különböző mintaterületeken valósul meg, több esetben az Európai Unió támogatásával.

Láss mások szemével!

Idén nyáron jelentkeztem a PEOPLE TEAM írótáborába. Már eddig is törtem a fejem, hogyan tudnék én is hozzájárulni a klímatudatos projektekhez, de most eldöntöttem: írni szeretnék novellákat, verseket ebben a témában. Tervezem egy saját blog írását is, amiben követhetőek lesznek a magyarországi lehetőségek. A saját ötleteimet fogom ötvözni a tábor nyújtotta tudásbázissal. Irodalmárok, költők lesznek velünk, akiktől bátran kérdezhetek majd. Többféle szemszögből kell megvizsgálni egy adott témát ahhoz, hogy elérjük a célunkat. Én mindent megteszek érte, bízom benne, hogy ez a tábor új lendületet ad nekem.

Szerencsés Melinda írása


Menü