Ne csak egy napig

Keverve
PEOPLE TEAM tábor

Ha figyelemmel kíséred az állandóan változó világunkat, és téged is érdekel a bolygónk sorsa, bizonyára készülsz a Föld napjára április 22-én. Ezen a jeles napon különféle eseményeket rendeznek világszerte, hogy felhívják az emberek figyelmét a Föld természeti környezetének megóvására.

Hogyan kezdődött?

Az ötlet 1969-ben egy San Franciscóban rendezett UNESCO-konferencián vetődött fel, és már 1970-ben meg is tartották az első Föld napját. Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató – aki azóta az alternatív energiaforrások kutatója és szakértője lett – mozgalmat indított a Föld védelmében, és megalapította az Earth Day Networkot (Föld Napja Hálózatot). Kezdeményezésére 20 millió amerikai emelte fel szavát a természetért, a bolygónkért. Ez a történelmi jelentőségű esemény az Egyesült Államokban fontos változásokat hozott: szigorú törvények születtek a levegő és a vizek védelmére, új környezetvédő szervezetek alakultak, és több millió ember tért át ökológiailag érzékenyebb életvitelre.

A folytatás: világmozgalom

1989-ben jelentős esemény történt: Kaliforniában megalakult a Föld Napja Nemzetközi Hírközpont, és ettől kezdve havonta küldtek hírlevelet minden országba, hogy sokféle akcióval ünnepeljék április 22-én a Föld napját az egész világon. A jeles napot 175 országban tartják, hazánkban 1990 óta rendezik meg. Ekkortól ezen a napon a washingtoni Worldwatch Institute éves jelentést közöl a világ környezeti állapotáról A világ helyzete címmel. 2009-ben Evo Morales bolíviai elnök kezdeményezésére az ENSZ április 22-ét a földanya nemzetközi napjává nyilvánította.

Jelmondatok és cselekvés

Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot? Így hangzik a Föld napja mozgalom egyik jelmondata. Ha tenni szeretnél a természeti környezetünkért, számtalan lehetőséged adódik. Aki figyeli a jeles napokat, biztos észrevette, hogy milyen sok világnap kapcsolódik a környezetvédelemhez, bolygónk megmentéséhez. Csak néhány ezek közül: Földünkért világnap, éghajlatvédelmi világnap, égésellenes világnap, az újrahasznosítás napja. De idetartozik a vizes élőhelyek, a víz, az erdők, a vadvilág, a méhek, a verebek vagy a Tisza élővilágának a napja is. Ezek a jeles napok mind arra hívják fel a figyelmünket, hogy tennünk kell valamit Földünk jövőjéért.

Események

Magyarországon egyre többen érzik úgy, hogy legalább a Föld napján tesznek valami hasznosat. Helyi közösségek fognak össze, és fát ültetnek, rajzpályázatot hirdetnek, környezeti vetélkedőt, patak-, erdő- és falutakarítást szerveznek. Mit tehetsz te? Sokat: építs közösséget, zöldítsd a környezetedet, termelj haszonnövényeket, komposztálj, szigetelj, ne autóval közlekedj, mozogj, gyalogolj, ne vásárolj csomagoltat, élj műanyagok nélkül, válts környezetbarát szerekre, kész vagy félkész kaja helyett egyél friss hazait! Így adhatsz ajándékot a környezetnek, magadnak pedig egészséget.

Egyetlen nap kevés

A Föld megmentéséhez egyetlen óra vagy nap nem elegendő, de figyelemfelkeltésre jó. Elgondolkodtat a változáson. Ha szeretnél többet foglalkozni a környezetünkkel, találkozni hasonló érdeklődésű 7–17 éves fiatalokkal, a PEOPLE TEAM nyári táborait neked találták ki. Kecskeméten, több turnusban, érdekes tématáborokban, változatos programokkal töltheted a nyarat. A tudóstáborban és más szekciókban bővítheted ismereteidet.

Laczkó Zsuzsa írása


Menü