Metálfejek

Keverve
PEOPLE TEAM tábor

Képzeld el ezt: egy csapat bőrbe-láncba felöltözött, fejét rázó, öklét az égbe emelő ember örvénylik, táncol energikusan, néha egymásnak ütközve a színpad előtt, ahonnan kemény zene üvölt. Kik ők? Vajon hogyan befolyásolja viselkedésüket mások jelenléte? Ebben a cikkben a heavy metal és rockzenerajongókról lesz szó szociálpszichológiai megközelítésben.

A zenészek és a rajongók szerint a metál számos alapvető (pozitív és negatív) érzésnek és tapasztalatnak ad hangot, mint testvéri kötelék, lázadás, őszinte kifejezés, elnyomás, kívülállóság, agresszió és harag, durvaság, alkalmazkodás és képtelenség a beilleszkedésre, elszigetelődés, depresszió, egység, beleolvadás a tömegbe, tisztelet és győzelem, őszinteség és fegyelem, színpadra alkalmazás, tekintély.

Ahogyan más zenei műfajok esetében is, a heavy metalt kedvelő emberek összehangolódnak egymással, egy közösséghez tartozónak érzik magukat. Egyes rajongók úgy tekintenek erre a nagy intenzitású rockzenére, mint ami értelmet ad a létezésnek, vagy mint ami a negatív élményektől, hangulattól védi őket. Azok a metálrajongók, akik a 80-as, 90-es években nőttek fel, ma kiegyensúlyozott felnőttek. A peremkultúrában való részvétel segíthet a zavaros kamaszkorban erősíteni az önazonosság fejlődését.

Az indulatos és kötekedő – de nem pszichotikus – fanok több pozitív érzelmet tapasztalnak a metál keltette megemelkedett izgalom miatt, mivel az illik a lelkiállapotukhoz, a metál hallgatása segíthet az indulat- és érzelemszabályozásban, a harag feldolgozásában – vonja le a következtetést kutatási eredményekből Aditya Shukla egy idegtudománnyal foglalkozó weboldal posztjában. Attól, hogy valaki erőszakos zenét hallgat, nem lesz erőszakos, de szerinte jó, ha vezetés közben nem hallgatunk metált.

A színpadon zenélők feloldódnak a feladatban, eggyé válnak vele, áramlásélményük van. Az őket néző/hallgató rajongók hasonló érzelmi állapotot tapasztalnak.

Meglepő lehet, de az egyik legismertebb metálbanda, a Metallica tagjai már többször tanúbizonyságot adtak emberbaráti nagylelkűségükről: felemelték a hangjukat egy jobb világért, kampányoltak emberi jogokért, a szegénység ellen, bolygónk védelméért, a klímaváltozás ellen. Több millió dollárt adományoztak, jótékonykodtak – évekig titokban. Rajongóikat is mozgósítják jó cselekedetekre, például ételosztásra.

Fordította: Dobai Katalin

Forrás: cognitiontoday.com és globalcitizen.org

Menü