Ha nem kávé, akkor mi?

Keverve
PEOPLE TEAM tábor

A maté napját november 30-án ünnepeljük. Matétea, yerba mate; portugálul chimarrão, guaraníul kaaiguá – kaa = fű, i = víz, guá = -ból; azaz „vízből származó fű”, jezsuiták teája, Szent Bartholomeo teája, Paraguay-tea, yerbatea… Találkoztál már ezekkel a kifejezésekkel? A maté napján Dél-Amerika hagyományos, koffeindús italát ünnepeljük.

A matét…

…a yerba mate (Ilex paraguariensis) szárított leveleinek forró vízben történő áztatásával készítik. Ezt az italt sok helyütt tökből készült edényben, fém szívószállal szolgálják fel. Habár ma már Argentína, Uruguay és Paraguay nemzeti itala, a matét eredetileg kizárólag Paraguay őslakosai, a guaranik és a tupik fogyasztották – jóval azelőtt, hogy az európaiak megérkeztek az Újvilágba.

A maté különleges…

…helyet foglal el a régió kultúrájában és gasztronómiájában. A maté fogyasztása szociális tevékenységként is ismert: az emberek körben ülve, közös edényből, szívószállal is isszák a matét, amelynek elkészítése és fogyasztása sajátos, a helyi kultúrában mélyen gyökerező rituálékhoz és hagyományokhoz kötődik.

Számos egészségügyi előnnyel rendelkezik…

…a maté: gazdag antioxidánsokban és vitaminokban (C-vitamin, B-vitamin); elősegíti a megfelelő emésztést, növeli a fizikai állóképességet, illetve segíthet a súlykontrollban is; koffeintartalma serkenti az agyműködést, javítja a koncentrációt és csökkentheti a fáradtságérzetet. Kutatások azt sugallják, hogy a maté rendszeres fogyasztása mérsékelheti bizonyos betegségek, például a szívbetegségek és bizonyos típusú rákok kockázatát.

Mint minden koffeintartalmú…

…italét, a maté fogyasztását is mértékkel kell végezni. Túlzott fogyasztása mellékhatásokat – nyugtalanságot, alvászavarokat, emésztési problémákat – eredményezhet. Magas tannintartalma miatt a matét nem ajánlott túlzottan forró állapotban fogyasztani, mivel ez növelheti bizonyos egészségügyi problémák, például a szájüregi daganatok rizikóját. Összességében a maté egyedülálló és értékes hozzájárulást nyújthat az egészséges életmódhoz, amennyiben tudatosan és mértékkel fogyasztjuk.

A maté több mint tea

A maté a kultúra, a történelem és az egészségtudatosság ötvözete. A maté nem csupán a reggeli ébresztőt vagy a délutáni felfrissülést jelenti, hanem a közösségi összetartozás és a hagyományok ápolásának szimbóluma is. A maté globális meghívás az egészségesebb és tudatosabb életmódra: miközben a világon egyre többen felfedezik és elismerik a matétea jótékony hatásait, amelyeket lelkes matéfogyasztóként mi is megtapasztalhatunk, soha ne feledkezzünk el a mértékletességről és a tudatosságról!

Forrás: internationaldays.co

Összeállította: Igás N. Iba

Menü