A legédesebb nap

Keverve
PEOPLE TEAM tábor

Ki ne szeretne egy finom, kedve szerint elkészített tortát elfogyasztani a barátaival vagy a családjával azon a napon, amelyiken megszületett, vagy bármikor, csak úgy, mert megteheti?

A torta napja és az édesség története

Tudtad, hogy a torta napját november 26-án ünneplik? Az angol „cake” az óskandináv „kaka” szóból ered. A torta története tehát valamikor vikingek korában kezdődött. Abban az időben a hozzávalók jelentősen különböztek a maiaktól. A sütemények állaga inkább hasonlított, mondjuk, a mézeskalácshoz.

A vikingek süteményei

A vikingek korában a sütik egyszerű összetevőkből készültek: méz, gabonafélék, különböző fűszerek, amelyekből sűrű, tömör tésztát gyúrtak. Ezek az ízek és textúrák mára jelentősen megváltoztak és – mindenekelőtt a rengeteg kísérletezésnek és ötletnek köszönhetően – kiteljesedtek, gazdagodtak. Izgalmas belegondolni, hogy a süteménykészítés milyen fantasztikus átalakuláson ment át a vikingek korától mostanáig.

Innováció

Manapság számtalan recept áll rendelkezésre a hagyományos tortareceptektől kezdve a különleges muffinleírásokig, a változatos ízvilágú sajttortákon át a népszerű Fekete-erdő tortáig. A modern cukrászat már nem korlátozódik a klasszikus, némelyek szerint idejétmúlt alapokra, főleg pedig semmi nincs kőbe vésve: a vállalkozó szellemű süteménymesterek szabadon újraértelmezik és kreatív módon variálják a tradicionális és a modern összetevőket, kombinációkat. A lehetőségek pedig végtelen számú változatban mutatkoznak meg.

Alkotás

Napjaink cukrászainak a süteménykészítés nem csupán munka, hanem művészet, amelyben a hagyományos ízek és a leleményes megoldások kart karba öltve járnak. A torta már nemcsak édesség, hanem az ünneplés egy szinte kötelező motívuma, összetett remekmű, amely örömöt és boldogságot kínál az ünneplőknek.

Ünnepeljük ezt a millió változatban megjelenő kulináris csodát egy szelet finom tortával!

B. Gergő

Kapcsolódó tartalom: internationaldays.co

Menü