A szeretet biztonság

Keverve
PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel

A tinik gyakran érzik alkalmatlannak magukat: más a külsejük, fejlődésben van az elméjük, kapcsolataik családtagjaikkal és barátaikkal állandó változásban vannak. Először értik meg, hogy nem mindenben jók. A változások gyorsabbak, mint amilyen gyorsan alkalmazkodni tudnak azokhoz. Az alacsony önbecsülés a kamaszkor kezdetén csúcsosodik ki, az önbizalomhiány komoly probléma lehet. Magányossá válhatnak, másokkal való érintkezésben ügyetlenek, a kritikára és hibáikra érzékenyek, nem kapcsolódnak be tevékenységekbe, nem kötnek barátságokat, az iskolában visszahúzódnak, akár önpusztító magatartást tanúsíthatnak.

A lányok bizonytalanabbak lehetnek. A társadalom olyan üzeneteket küld feléjük, hogy nagyon csinosnak kell lenniük, az iskolai jó teljesítmény fontosságáról pedig nehezen érthető üzeneteket kapnak: félnek, hogy nem fognak a fiúknak tetszeni, ha jók matekból. A lányok ráadásul testileg két évvel korábban érnek, mint a fiúk, a kinézetük, népszerűségük és a szexualitás foglalkoztatja őket, még mielőtt érzelmileg elég érettek lennének hozzá. Az élet nehéz lehet azoknak a fiúknak is, akik azt gondolják, a társadalom elvárja tőlük, hogy jók legyenek a sportokban. Tanulási nehézség, étkezési zavar, depresszió is kialakulhat. A fiúknak, lányoknak egyaránt időre, támogatásra van szükségük önbizalmuk növekedéséhez.

Önbizalmat csepegtethetünk kamaszainkba, ha sikerélményhez juttatjuk őket. Ha megtalálják azt, amit szeretnek csinálni, megbizonyosodnak képességeikben, az kihozza belőlük a legtöbbet. Színjátszás, hangszeres zene, foci, számítástechnika, tudóskör vagy rajzszakkör, amelyekben való részvételre érdemes buzdítanunk őket. A PEOPLE TEAM programozótáborában kipróbálhatják a Scratch, a C# vagy a Photoshop alkalmazásokat, 2D-ben vagy 3D-ben animálhatnak, weboldalt építhetnek nyaranta. Nyomást gyakorolnunk azonban nem érdemes, mert ha nem maguknak választják a tevékenységet a hétköznapokban vagy egy nyári táborozás alkalmával, az csalódottsághoz vezethet. Oszthatunk rájuk otthoni feladatokat is: sikert érhetnek el mosogatógép-kiürítés által is.

Ha feltétel nélküli szeretetet kapnak, biztonságban érzik magukat, problémamegoldó képességük fejlődik. Legyünk támaszaik, de ne menekítsük ki őket minden kellemetlen helyzetből! Nem tehermentesítenünk kell őket, hanem megtanítanunk, hogy a nehézségekkel hogyan birkózzanak meg.

Ez az írás ennek a sorozatnak a 6. része: Így neveld a kamaszodat

Fordította: Dobai Katalin

Forrás: 2.ed.gov

Menü