Miért nézünk vlogokat?

Keverve
PEOPLE TEAM tábor

Milliós nézettségek, elszánt, már-már fanatikus rajongók, akik mindennap arra várnak, hogy egy számukra teljesen idegen ember feltöltsön egy videót a saját napjáról, ami sokszor teljesen olyan, mint mindenki másé. Miért nézünk ilyen videókat? Miért tudnak a videósok a nagy megtekintésszám miatt több tíz- vagy százezer (esetleg millió) dollárt keresni? Mi készteti az internet népét arra, hogy ilyeneket nézzen?

Először is, aki nem tudná, mi az a vlog: ez egy olyan szó, melyet a videó és a blog szavakból raktak össze. A vlogok általában 5-10 perc hosszúságú videónaplók egy ember napjáról, esetleg több napjáról, hetéről. Ez egy olyan műfaj, ahol semmi megkötés nincs. Létezik sminkes vlog, utazós vlog, unatkozós vlog, táborozós vlog, és még sorolhatnám. És ha kreatív vagy, plusz jól tudsz történeteket mesélni a videóidban, milliókat érhetsz el.

De térjünk vissza a fő kérdésre: mi értelme ilyeneket nézni? Miért kattintunk rá ennyien ezekre a videókra? Sajnos a vlog nemrég kezdett csak el mainstream műfajjá válni, most kapják csak fel nagyon a nagyobb youtubereket, mint például Zoellát, Casey Neistatot vagy Alfie Deyest, ezért nem készült még átfogóbb kutatás a témában, így jobb híján a Redditen, fórumokon és sok-sok kis blogon próbáltam megtalálni a miértre a választ.

Nagyon változatos okokat írnak az emberek, de a közös pont talán az volt, hogy a nézők kíváncsiak. Mindenki azért kezdte el nézni valakinek a YouTube-csatornáját, mert egyszer rákattintott az egyik videójára, felkeltette az érdeklődését, berántotta valami érdekessel, és onnantól kezdve rutinná vált, hogy kövesse az illető életét. Ez az újszerű formátum nagyon sok mindenre lehetőséget ad. Csak a számítógépet be-, az agyunkat pedig kikapcsoljuk, és máris megismerhetünk egy távoli várost, kultúrát, embereket, és jól szórakozhatunk közben.

A vlog kicsit olyan, mint egy valóságshow, csak tömörebb és személyesebb formában. A Social Sonder szerint (ez egy pszichológiablog az online életről) e tartalmak megosztói olyanok lesznek, mint egy barát, akinek érdeklődünk a mindennapjai iránt, követjük mindenhova, ahová megy. Ugye, hogy úgy hangzik, mint valami valóságshow? A különbség az, hogy közelebb áll egy vlog a való világhoz, mint a Való Világ.

Kádár Bence

KecskeNEWSás-archívum

Menü