Egészség, lila haj és világlátás

Keverve
PEOPLE TEAM tábor

Vannak dolgok, amelyek miatt nem érdemes harcolni. Lehet, hogy kellemetlenül érint bennünket, ha gyermekünk olyan pólóban megy iskolába, ami színben nagyon elüt a nadrágjától, de ez nem egy olyan választás, amely el tudja vágni a jövőbeli lehetőségeitől. Jövőképük alakulóban van, de még nem rendelkeznek elég tapasztalattal ahhoz, hogy teljesen megértsék, aznap hozott döntéseik hogyan hathatnak rájuk másnap, sőt élethossziglan. Hallhattak arról, hogy a dohányzás káros az egészségre, de nem értik, mit jelent 45 évesen tüdőrákban meghalni. Segíteni kell nekik megérteni, hogy vannak rossz és jó döntések, és hogy azok mennyit számítanak. Idővel magukra kell vállalniuk a felelősséget.

Kísérni, példamutatással irányítani érdemes fiataljainkat. Meg kell tanulniuk, hogy választásaiknak következményei vannak: jövőbeli egészségük és boldogságuk múlik ezeken. A segítségünkkel elkerülhetik, hogy túl sokszor válasszanak rosszul. Úgy kérdezzünk, hogy azzal rávezessük őket cselekedeteik eredményeire: „Mi történhet, ha engeded valakinek, aki ittas, hogy autóval hazahozzon?” Néhány kamasznak, legyen 7 vagy 17 éves, erőteljesebb útmutatásra és kevesebb kiváltságra van szüksége, mint ugyanolyan korú társainak.

Hibázáskor meg kell tanulniuk felállni. Ha mindig kimentjük őket a nehézségekből, nehéz lesz megtanulniuk, hogyan szedjék össze magukat.

Ha kamaszunknak tízre kell hazaérnie, ne hagyjuk figyelmen kívül éjféli érkezését! Hiteltelenek leszünk, ha nincs a késésnek következménye. Ugyanakkor a büntetés legyen összhangban a vétekkel! Mondjuk neki, hogy aggódtunk, nem tudtunk aludni, ezért a másnapi házimunkában segítenie kell, mert mi korábban fogunk lefeküdni.

Erkölcseiket, politikai és vallási nézeteiket tekintve több közös van a gyermekekben és szüleikben, mint azt a szülők gondolják. A felszín mögé kell néznünk: hogy lilára akarja festetni a haját és piercinget akar rakatni több testrészébe kamaszunk, az az értelmétől és attól, hogy kivé válhat, független lehet. Első vonalban küzdőnek és középcsatárnak egyaránt lennünk kell, mert a kockázatos magatartást tanúsító fiatalok hajlamosak újrázni: beszélnünk kell nekik az akár végzetes következményekről.

Ez az írás ennek a sorozatnak az 5. része: Így neveld a kamaszodat

Fordította: Dobai Katalin

Forrás: 2.ed.gov

Menü