A jó példa hatásos

Keverve
PEOPLE TEAM tábor

A tizenévesnek ugyanannyi figyelemre és szeretetre van szüksége a szüleitől és a környezetében levő felnőttektől, mint korábban, ha nem többre. A szeretet a legjobb oltalmazó a növekedés és felfedezés közben. Feldúltak és mérgesek leszünk, ha a gyermek rosszul viselkedik, de szeretjük. Őt szeretjük, az nem tetszik, amit csinál olyankor. A fiatal kamasznak szüksége van felnőttekre, akik kapcsolódnak, kommunikálnak, időt töltenek velük, őszinte érdeklődést tanúsítanak irántuk. Így tanulnak meg gondoskodni másokról és szeretni másokat. Ahogy a gyermek szellemileg és érzelmileg fejlődik, a vele való társalgás gazdagodik. Ahogy érdeklődése fejlődik és mélyül, ő kezd tanítani bennünket.

A kamaszok olyan problémákkal küszködnek, amelyek a család többi tagja számára nem tűnnek fontosnak, ámde támogatásra van szükségük. Személyes jellemvonásaik kialakulását dicsérettel, biztatással előmozdíthatjuk. Ugyanakkor korlátokra és ellenőrzésre is szükség van. „Nem lóghatsz egész nap a plázában a srácokkal! […] Mert én azt mondtam.” – A szigorú, merev szabályokat felállító szülők, akik mindig elvárják a gyermektől, hogy úgy viselkedjen, ahogy ők mondják neki, ugyanúgy nehézségekkel szembesülhetnek, mint azok, akik engedékenyek, kevés szabályt írnak elő, és nagy szabadságot biztosítanak. Hatékonyabb, ha jó példával járunk elöl, kedvesek és együttérzők vagyunk, tiszteletet mutatunk: a cselekedetek hangosabban beszélnek a szavaknál.

A gyereknek meg kell tanulnia felelősséget vállalni: nyaggatás nélkül végezze el a házi feladatát, segítsen a házimunkában és a ház körüli teendőkben, legyen segítőkész, ismerje be, ha rosszat tett.

Nyissunk ajtókat gyermekünk számára új világok felé, biztosítsunk számára élményeket, hiszen ez az új területek felfedezésének időszaka! Olvasás, művészetek, sportok, új barátok.

A kamaszok néha úgy érzik, bárkivel szívesebben beszélgetnének, mint a szüleikkel, nem szükségszerűen akarják elmondani, mi történt aznap az iskolában. Legyünk sokat kérdezők, de ne legyünk beavatkozók! A sikeres kommunikációra nincs bevált recept, ami az egyik kamasznál működik, a másiknál nem. Nem akkor nyílnak meg, amikor mondjuk nekik, hanem amikor ők akarnak. Ha egy beismerést túlreagálunk, dühbe gurulunk, ne várjunk többé őszinteséget!

Ez az írás ennek a sorozatnak a 3. része: Így neveld a kamaszodat

Fordította: Dobai Katalin

Forrás: 2.ed.gov

Menü