Időgazdálkodás

Keverve
PEOPLE TEAM tábor

Időnk és az azzal összefüggő erőforrások felhasználásának hatékony módja életminőségünket javíthatja. Célravezető tervezéssel, szervezéssel az idegesítő helyzetek elkerülhetők. Ha kis lépéseket tervezünk, az segít beazonosítani a legkedvezőbb utat. Kétségbeejtő, ha bizonytalanok vagyunk az irányt illetően, vagy úgy érezzük, nem tartunk sehova. A halogatást legyőzhetjük, és megtanulunk fontossági sorrendet felállítani megfelelő időgazdálkodással. Azt fogjuk érezni, a tőlünk telhető legtöbbet megtettük a fontos dolgokból, ami magabiztosabbá, jobb döntéshozóvá tesz, és nem lesz bűntudatunk az el nem végzett teendők miatt.

Több energiánkat elveszi az elvégzetlen dolgokra gondolás, mint a cselekvés. Jobb szervezéssel nem marad befejezetlen munkánk, így ezek a gondolatok kiüríthetők, energiaszintünk növekszik.

Az étkezések jobb megszervezésével több minőségi időnk marad. Szokásainkon változtathatunk, bizonyos tevékenységeket másokra átruházhatunk. Rugalmas, számunkra alkalmas, saját fontossági sorrendünknek megfelelő időbeosztást érdemes alkalmaznunk. Napi tanulásra, heti ismétlésre meghatározott időegységek legyenek, amiket a legnehezebb tárggyal vagy feladattal érdemes kezdeni, olyan környezetben, ahol nem vonja el semmi a figyelmünket, de séta, buszon utazás közben is használjuk ki az időt tanulásra! Ha valamit nem nézünk át, 24 óra múltán elfelejtjük.

Érdemes egyszerre egy dologra koncentrálnunk, napunk tervezéséhez vagy egy nyugodt reggelihez fél órával korábban kelnünk. Munkavégzés során célszerű rendszeresen tízperces szüneteket tartani, nyújtózkodni – a PEOPLE TEAM tématáborainak délelőtti foglalkozásain is. Nemet mondani nem önzőség.

Ha többet vállalunk, mint amit képesek vagyunk teljesíteni, az stresszt válthat ki, melynek eredménye a produktivitásra negatívan ható testi fáradtság. A stresszkezelés, -megelőzés eredményes lehet, ha kimozdulunk, tornázunk, meditálunk, hobbinkat űzzük, zenét hallgatunk, vagy felhívjuk egy barátunkat. Ha ezekre nincs időnk, légzéstechnikák alkalmazása segíthet.

Aktiváld a tüdődet fél helyett akár 5 liter levegővel! Mély légzéssel növekszik szervezeted oxigénellátása, mely által több energiád lesz, vérkeringésed és idegrendszered erősödik. Másfél másodpercről növeld a belégzés idejét 6 másodpercre! Ülj egyenes gerinccel a combjaidra helyezett tenyerekkel, 4 másodperc alatt lélegezz be, 6 alatt ki. Ismételd négyszer, és érezd, ahogy a feszültség elhagyja a testedet! Öt percig is végezheted a gyakorlatot, naponta háromszor.

Fordította: Dobai Katalin

Forrás: youth4work.com és lifehack.org

Menü