Tudóstábor történészeknek is

Keverve
PEOPLE TEAM tábor

A Hunyadi-család felemelkedése a történelem segédtudományainak tükrében…

A történelem sok dologra megtanít minket. Egyfajta híd, amely a múltat, a jelent és a jövőt köti össze. Fontos vagy! Ha felmész erre a hídra, akkor a jelenben megismered a múltat; tanulva az elődök hibáiból pedig alakítod a saját és a környezeted jövőjét. Felelősségteljes feladat vár tehát rád!

Egyhetes táborunkban a Hunyadi-család felemelkedését követjük nyomon a történelem segédtudományainak segítségével. A segédtudományok azért fontosak, mert konkrétabbá, érthetőbbé teszik számunkra a történelmet, rámutatnak a fontos összefüggésekre, háttéreseményekre.

Hogyan emelkedett fel a Hunyadi-család? – ezt a témakört sokféleképpen vizsgálták már. Mi azt fogjuk megnézni, hogy Hunyadi János, László, legfőképpen pedig Mátyás az oklevéltant, a címertant, az éremtant, a zászlótörténetet és a történeti földrajzot hogyan állította „szolgálatába”, használta fel nagyhatalmi törekvéseihez. Miért volt fontos Mátyásnak a hatalmi jelvények visszaszerzése (Szent Korona)?

A középkori emberek térképek segítségével tájékozódtak, gyalog vagy lóval közlekedtek. Nagyon nagy távolságokat tettek meg, ami hosszú időt vett igénybe. A mai ember képes lenne erre? A technikai eszközök segítsége nélkül Budáról lemenni Nándorfehérvárig, úgy, hogy az ellenség ne sejtse, merre járunk? Feszült helyzetben sereget irányítani, térképet „olvasni”, fegyelmet tartani, támadni és remélhetőleg győzelmet aratni? Nehéz kérdések, senki sem szeretne ilyen helyzetbe kerülni, azt gondolom.

Vajon teher lehetett-e egy 15 éves kamasz fiúnak a „törökverő” fiának lenni, országot irányítani, hadjáratokat vezetni? Megpróbálunk az után kutatni a források segítségével, hogy a kortársak hogyan vélekedtek a fiatal, trónra lépő fiúról, aki nemrég szabadult a prágai fogságból (nyomot hagyhatott-e benne a börtön), és a későbbi erős királyról.

Reméljük, hogy egy hét múlva, amikor a tábor véget ér, minden kérdést meg fogunk tudni válaszolni együtt, látjuk majd az összefüggéseket, a mögöttes tartalmakat. A segédtudományok elméleti ismereteit gyakorlatban is alkalmazzuk: elkészítjük a térképeket (bejelöljük az útvonalakat), a Hunyadi-címert és -zászlót, -pecsétet.

Ne habozz hát, jelentkezz minél előbb! Kutass te is velünk!

Kropokné Kiss Éva

Menü