Asszertivitás

Keverve
PEOPLE TEAM tábor

A jó értelemben vett önzés az önbecsüléssel összefüggő jellemvonás, egy fontos kommunikációs készség, más emberekkel való párbeszéd során alkalmazott, saját jogainkért kiálló viselkedés. A saját hasznunkra válik, de ez nem jelenti azt, hogy mindig megkapjuk, amit akarunk. Ha asszertívak vagyunk, az jó érzéssel tölt el bennünket, mások pedig tudják, hogyan foglalkozzanak velünk.

Képesek vagyunk kifejezni magunkat és az igazunkat anélkül, hogy sértenénk más emberek jogait: közvetlenül, nyíltan, őszintén, indulatainkat megfékezve és magunkat kiemelve. Magabiztosnak érezzük magunkat általa, és elnyerjük társaink tiszteletét, növeli az őszinte kapcsolatok kialakulásának esélyét, és segít önmérsékletet gyakorolni mindennapi helyzetekben, javítja a döntéshozási képességet és az esélyeinket arra, hogy megkapjuk az élettől azt, amit igazán akarunk. Az asszertivitás tehát az a képesség, hogy kifejezzük gondolatainkat, érzéseinket a vágyainkról egyértelműen nyilatkozva, nyílt, egyenes kommunikációban.

El kell hinned és észben kell tartanod, hogy jogod van eldönteni, hogyan irányítod az életedet a saját céljaid elérése, álmaid megvalósítása érdekében, saját fontossági sorrendedet felállítva. Jogod van saját hit, értékek, érzelmek, vélemény méltányoltatására, és hogy cselekedeteidet, érzéseidet nem kell magyaráznod, igazolnod. Mondhatsz nemet, mondhatod, hogy nem tudod, nem érted, és azt is, hogy nem érdekel. Jogodban áll időt szánni véleményed megfogalmazására, mielőtt kimondod azt, és szeretni magad a tökéletlenségeid ellenére. Kérhetsz információt, segítséget. Meggondolhatod magad, és hibázhatsz. Igényeidnek megfelelő, nyugodt, pozitív kapcsolathoz is jogod van, ahol őszinte lehetsz, de amiből ki is léphetsz, ha szükségleteidet nem elégíti ki. Változhatsz, fejlődhetsz.

Nemcsak szavaiddal, hanem hangnemeddel, arckifejezéseiddel, testbeszédeddel, testtartásoddal is hatást fejtesz ki másokra. Gyakorold!

Megfogalmazásod konkrét és nyilvánvaló legyen azzal kapcsolatban, hogy mit akarsz, gondolsz, és hogyan érzel! „Más véleményem van.” „Beszéljük meg!”

Annak közvetítsd az üzenetedet, akinek szánod! Ha Jankának akarsz mondani valamit, Jankának mondd, ne mindenki másnak, csak neki nem, és a csoportnak sem, aminek Janka a tagja.

„Nincs igazad” helyett mondd azt: „Nem értek egyet veled.” „Igazán rendben kellene tartanod a tábori szobádat, tudod?” helyett: „Szeretném, ha rendben tartanád a tábori szobádat.”

Fordította: Dobai Katalin

Forrás: youth4work.com

Menü