A figyelemzavar felismerése

Keverve
PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel

Az ADHD, azaz figyelemhiányos hiperaktivitás viszonylag gyakori, idegrendszeri viselkedéssel kapcsolatos, az agy működésére és fejlődésére ható egészségi állapot, rendszerint először gyermekkorban állapítják meg. A magatartás-szabályozást is megnehezítő figyelmetlenséggel, túlzott aktivitással, megfontolás nélküli cselekvéssel jellemezhető. Bár a tünetek idővel változnak, megzavarják a felnőtt személy működését is. Ez egy egész életen át tartó állapot, mely hatással lehet a kapcsolatokra, egészségre, munkára, pénzügyekre. Vannak gyógyszeres kezelési lehetőségek, egyéb gyógymódok és megküzdési stratégiák a zavar enyhítésére.

Mikor észrevesszük, hogy tizenéves gyermekünk nem tud nyugodtan ülni, várni, önfegyelmet gyakorolni, ha nehézségei vannak az odafigyeléssel, házi feladatai és az apró otthoni munkák elvégzésével, tudni szeretnénk, hogy csak tipikus serdülő, vagy van valami komolyabb probléma.

A figyelmetlenség tüneteit mutatja a gyermek, ha elkezd valamit, de nem fejezi be; nem bírja végigülni a hosszú tanórákat, dolgozatokat, beszélgetéseket; nem figyel a részletekre, és írásbeli feladataiban sok hibát ejt; szórakozott, más dolgok könnyen elvonják a figyelmét; nehezen követi az utasításokat, és egy dolgot többször el kell neki mondani; rosszul osztja be az idejét, nem tartja be a határidőket; elhagyja a tárgyait; megbízásaira, feladataira, időpontokra nem emlékszik.

A túlzott aktivitás és a megfontolás nélküli cselekvés jelei, ha a gyermek nyugtalannak érzi magát; állandóan mozog; üléskor fészkelődik, nyugtalanul izeg-mozog; tanórán nem bír ülve maradni; nem tud tevékenységekben csendesen elmélyülni; folyton beszél; beszélőket félbeszakít, mondataikat befejezi, válaszol helyettük; sorban álláskor türelmetlen; betolakodik mások közé, nekimegy másoknak.

Ha egy 17 év alatti fiatalnál a fenti tünetekből, jelekből hat vagy annál több kimutatható, legalább fél éven át fennállnak, és otthon és iskolában is jelentkeznek, szakemberhez kell fordulni.

Az állapot kétévesekre már jellemző lehet, és bár a tizenéves már nem fog állandóan rohangálni és mindenre felmászni, szélsőséges nyugtalanság, türelmetlenség jellemezheti, kockázatos tevékenységekbe kezdhet, iskolai teljesítménye romolhat. Pozitív lehet azonban, ha a magas energiaszintű ADHD-s ember ezt a többletenergiát kihasználja és céljai elérésének szenteli.

Fordította: Dobai Katalin

Forrás: verywellmind.com

Menü