Engedd el!

Táborhatás
PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel

Van olyan szülő, aki nem engedi el a gyerekét táborba, van, aki még ottalvós osztálykirándulásra sem. Fél, hogy valami baja lesz a szeme fényének. Baja akárhol eshet, iskolában, útközben vagy akár otthon is. Én azt tanácsolom: mindenképp engedd el a gyermekedet táborba, nagyon megéri!

Miért jó?

A táborban sok olyan élménnyel lesz gazdagabb a gyerek, amelyet talán sehol másutt nem élne át. Közös éneklés, strandröplabda, esti diszkó vagy tábortűz: csupa egyedi kaland.

Új kapcsolatokat alakít ki, barátságok köttetnek, szerelem is akár. Ráadásul a szülein, tanárain kívül megismer más felnőtteket, akikkel bizalmas kapcsolata formálódhat, és akiktől más mintákat tanulhat el.

Az osztályától, iskolájától eltérő közösség részévé válik. Különböző gyerekekkel találkozik, akik egész mások lehetnek, mint akiket az ő lakóhelyén, közegében, kultúrájában megismert. Ezáltal elfogadást, toleranciát tanul.

Szabadság

A táborozás a mindennapi életnél jóval nagyobb szabadságot nyújt. Minden gyereknek meg kell tapasztalnia, milyen az élet a szülei nélkül. Ő irányít, sok mindenről ő hoz döntéseket.

Ráadásul némileg belekóstolhat a felnőttlétbe. Ez felvértezi őt az élet nehézségei ellen, így a gyerek sokkal magabiztosabb lesz, fejlődik a személyisége. Egy táborban vannak kihívások, de olyan mértékűek, hogy azzal a gyerek épp meg tudjon birkózni. Ráadásul a felnőttek jelenléte keretet ad számára.

Ezek a kihívások ráadásul egész mások, mint például az iskolában. Ott meg kell tanulni a Himnuszt és meg kell oldani egy egyenletet. Itt azoknak is lehet sikerélményük, akiknek az iskola inkább a kudarcok mindennapos színtere. A gyerek megmutathatja, milyen jól tud barkácsolni, vagy egy színdarabot előadni.

Határok

Természetesen léteznek határok, korlátok. Egy tábor szigorú szabályok szerint működik. Vannak, akik azt hiszik, a szabadság feljogosítja őket arra, hogy bármit csinálhatnak. Pedig dehogy! Vannak kötelességek és tiltások, van egy meghatározott rend: ébresztő, étkezés, takarodó, lámpaoltás stb.

Bizony az is előfordulhat, hogy a gyereknek hirtelen eszébe jut, hogy nincs ott az anyukája, nem a saját szobájában van, honvágyat érez, hiányzik neki a családja, az otthona.

Felkészülés

Mindezt elkerülhetjük, ha a gyereknek nem a tábor lesz élete első ottalvós élménye, hanem már előtte is szerez ilyen jellegű tapasztalatokat. Mesélhetünk neki régi úttörőtáborokról, mutathatunk róla fotókat. Érdemes elolvasni a táborról minden információt, videókat nézni róla, hogy tudja, lássa, nagyjából mi vár rá. Így felkészülten vághat bele élete nagy kalandjába.

Szerző: Tóth Réka

Menü