Nem a győzelem, hanem a csapatjáték a fontos

Kérdezünk
PEOPLE TEAM tábor

A táboroztatókat meginterjúvoló sorozatunkat Henivel folytatjuk. Lássuk, milyen élmények várják azokat, akik a PEOPLE TEAM nyári táborát választják!

Miért fontos a táborozás?

A tábor összehozza a gyerekeket, felnőtteket, megtanulnak alkalmazkodni, idegenekkel programokat átélni. Szükséges a társas élet elsajátításához, barátokra lehet szert tenni, és nem utolsósorban önismeretet tanulni és csapatban érvényesülni. Sok élményt ad, szükséges az értékrend kialakulásához is a kisgyermekeknél.

Milyen volt az első táboros élményed?

Erdélyi tábor, másképp láttam anno a táboroztatást, mint most. Nem voltam túl motivált, mert nem tapasztaltam meg, hogy mennyi pluszt adhat.

Adj tanácsokat első táborozóknak!

Légy nyitott az új dolgokra, és érezd jól magad, legyél mindig önmagad! Ne szégyelld, ha valamit nem tudsz, meg kell tanulni, nem pedig elkeseredni. A környezetedre légy igényes, a társaidat, segítőidet tiszteld! Sok vizet igyál, és vitaminnal töltsd meg a szervezeted, nem egészséges a sok cukros trugymi.

Milyen tanácsokat adnál a szülőknek?

Ne féltsék túlságosan a gyermekeiket; példaként szolgáló értékrendszert próbáljanak kialakítani. Elfogadó és együttérző magatartást képviseljen a gyermek. Ne követeljék meg a céljaikat, álmaikat!

Hogyan kezelnéd egy gyerek honvágyát?

Megpróbálnám elmagyarázni neki, hogy miért fontos a tábor. Felvilágosítanám, hogy nem tart sokáig, hogy a szerettei nélkül kell lennie, de most a táborra és az élményekre kellene fókuszálnia. Próbálnám megnevettetni és jókedvre deríteni. Átölelném, hogy érezze a szeretetet a táborban is, megkérdezném, mitől érezné magát biztonságban a szerettei nélkül, próbálnék ennek érdekében eljárni.

Ha volt rossz tapasztalatod vagy élményed táborozáskor, hogyan és milyen segítséggel sikerült átlendülni rajta?

Volt több is; kishitűség, félelem, motiválatlanság. Szerencsére nagyon segítőkész, szeretetteljes emberek vettek körül, akiknek sikerült átbillenteniük a pozitív oldalra megértéssel, szeretettel, játékos élményekkel.

Sikerült táborban hosszú távú barátságokat kötnöd?

Talán kettőt, nem voltam nagyon bizalmi ember.

Milyen új ismereteket köszönhetsz a táborozásnak táboroztatóként?

Problémamegoldás, csoportos játékok szervezése, új rálátás a táboroztatásra.

Táboroztatóként mit vársz a tábortól?

Hogy élményekben dús, szeretetgazdag legyen. Szeretném a tudásom gyarapítani, elsajátítani mindent, amire lehetőség van. És befogadókészséget, kapcsolatépítést. A sikeres tanulmányaimhoz is szükséges.

Ha egy gyerek halálra bosszant, mi a megoldás?

Nincs olyan, hogy halálra bosszant, mindenre van megoldás, szeretet, türelem és empátia kérdése. Próbálnám megtudni a valós okát, és ennek függvényében közelíteném meg az adott helyzetet.

Mondj 10 hozzávalót a cool táborhoz!

Természet, víz (strandolás), finom ételek, sok játékos program, tábortűz, mozgás, zenei aktivitás, barátkozás, csapatépítés. Pozitív társaság, empátia.

Mikor nevettél legnagyobbat a táborban?

Amikor együtt énekeltünk (borzalmas hangunk volt), de az élmény jó volt.

Melyik volt a legjobb tábori pillanat?

Amikor az egész csapat őszintén, önfeledten élvezte a programot.

Fantasztikus sikerélményed volt gyerekekkel, amikor…

Megtanítottam egy gyerkőcnek bekötni a cipőfűzőjét, és büszkén mondta, hogy sikerült. Amikor a víziszonyos kisfiú bejött velem a vízbe. Vagy amikor megértettem a gyerekekkel, hogy nem a győzelem, hanem a csapatjáték a fontos.

Tartasz valamitől?

Hogy nem fogadnak el a kollégák, vagy sérülés történik a táborban. Illetve a mély víztől nem érzem biztonságba magam.

Mire vagy kíváncsi a táborral kapcsolatban?

Hogy szeretnek-e majd a gyerekek, elfogadnak-e a tanárok, és milyen programok lesznek.

Mit fogsz bebizonyítani magadnak?

Képes vagyok arra, amit akarok, szuper táboroztató vagyok. Fantasztikus, élményekben dús programot szervezek, vagy segítek benne.

Menü