Felbecsülhetetlen új barátságok kialakulását látni

Kérdezünk
PEOPLE TEAM tábor

Mit szeret egy táboroztató abban, amit csinál? Talán azt, hogy egy jó nyári táborban közreműködését nem munkának fogja fel, és szeret gyerekekkel lenni. A PEOPLE TEAM egyik tanárát, Rebust interjúvoltuk meg.

Miért fontos a táborozás?

A táborozás azért fontos, mert a gyerekek iskolán kívüli szocializációjának nagyon nagy szerepe van a fejlődésben. Az, hogy például egy visszahúzódóbb gyerek egy olyan csoportba tartozik, ahol hasonló érdeklődési körrel rendelkeznek, nagyban csökkentheti a szorongását, új barátokat, valamint életre szóló élményeket szerezhet. A táborok egyik legalapvetőbb pozitívuma, hogy kiszakítják a gyerekeket a megszokott környezetükből, és átszellemülnek egy új világba, ahol ők a főszereplők, és a hét minden pillanatát élvezik.

Adj tanácsokat első táborozóknak!

A legfontosabb, hogy NE félj! Elsőre ijesztőnek tűnhet a sok új ember és a sok új inger, de minden rendben lesz. A táborban mindenki azért van, hogy ti jól érezzétek magatokat. Fontos, hogy ne zárkózz el az emberektől, próbáld elengedni magad, hiszen csak akkor fogod tudni igazán élvezni a tábort.

Milyen tanácsokat adnál a szülőknek?

Nem kell aggódni a gyerekért! Nyilván amikor elengedi egy szülő a gyereke kezét, és másokra bízza, elsőre furcsa lehet, viszont azért jön táborba, hogy jól érezze magát, és mindenki ezt is szeretné elérni, ezért vannak a táboroztatók.

Hogyan kezelnéd egy gyerek honvágyát?

Elsősorban megpróbálnám kideríteni, hogy csak honvágya van, vagy erre egy, a táborban szerzett negatív élmény is rásegített, hiszen akkor máshogy kell megközelíteni a problémát. Ha egyszerű honvágyról van szó, akkor fel lehet hívni a szülőt, hogy beszélgessenek egy kicsit, mert ez is szolgálhat olyan érzelmi töltettel, amitől folytatni tudja a táborozást, valamint megpróbálnám elterelni a figyelmét valami izgalmas programmal, így a negatív érzést pozitív élménnyel helyettesítjük.

A legtutibb táboros program a…

A legtutibb az esti nagy közös „programozás”. Azért ez a legjobb, mert a csapatversenyek során a különböző szekcióhoz tartozó gyerekek is együtt, egy csapatként próbálnak meg mindent megtenni a győzelem érdekében, ezzel egy egészséges versenyhelyzetet teremtve. A másik nagyon jó program a tábortánc, amivel rá lehet hangolni a gyerekeket az esti programra, és a végén levezetésnek is tökéletes.

Táboroztatóként mit vársz a tábortól?

Új élményeket, új barátságokat, valamint újszerű kihívásokat várok, amik mind a fejlődésemet szolgálják majd. A táborban, mivel nagyon sok gyerek van, olyan tapasztalatot is szerezhetek, amit korábban nem.

Ha egy gyerek halálra bosszant, mi a megoldás?

Egy ilyen helyzetben nekünk kell felülkerekedni a problémán, valamint az érzéseinken. Nem szabad, hogy „gyerekesen” reagáljunk, leálljunk vele vitatkozni. Először megpróbálnám valamivel lekötni a felesleges energiáit, hátha csak nincsen éppen jobb dolga, mint engem bosszantani. Amennyiben egyedül nem tudom megoldani, és később is fennáll a probléma, mindenképpen segítséget/tanácsot kérnék egy másik táboroztatótól, hátha együtt könnyebben megoldjuk.

Mondj 10 hozzávalót a cool táborhoz!

Az elhanyagolhatatlan hozzávalók egy fantasztikus táborhoz a jó társaság, jó hangulat, jó zene, érdekes és változatos programok, rugalmasság, a táboroztatók részéről szervezettség, segítőkészség, jó problémamegoldó képesség. A jó táborhoz elengedhetetlenek a lehetőségek, illetve az, hogy a gyerekeket hagyjuk kibontakozni.

Fantasztikus sikerélményed volt gyerekekkel, amikor…

Számomra a táboroztatás legjobb része az, amikor látok új barátságokat kialakulni, zárkózott gyerekeket megnyílni, és amikor a gyerekektől olyan visszajelzéseket kapunk, hogy mennyire élvezik, amit összehoztunk nekik.

Tartasz valamitől?

Talán a legjobban attól tartok, hogy olyan problémába ütközök, amit bármennyire is szeretnék, de nem tudok megoldani, például amikor egy gyerek segítséget kér valamiben. Természetesen a megfelelő embertől segítséget kérve minden probléma orvosolható. Attól is félek egy kicsit, hogy mennyire fogok tudni gyorsan új alternatívákat kitalálni bizonyos helyzetekben.

Mire vagy kíváncsi a táborral kapcsolatban?

Kíváncsi vagyok arra, hogy milyen kihívások elé állítanak majd a gyerekek, illetve hogy milyen lesz a társaság.

Mit fogsz bebizonyítani magadnak?

Mindenképpen be szeretném magamnak bizonyítani a tábor során, hogy az elsőre lehetetlennek tűnő feladatokat is meg lehet oldani, csak kellő kreativitás és rugalmasság kell hozzá, nem kell megijedni az elénk gördülő akadályoktól.

Menü