8 ok, miért érdemes táborba küldeni a gyerekeket

Táborhatás
PEOPLE TEAM tábor

Sok szülő a tanároktól kér tanácsot: merje-e ottalvós táborba küldeni gyermekét? Egy olasz pedagógus szerint a nyári táborok több problémára is megoldást jelentenek. Tapasztalata szerint a szülők döntő többségben pozitívan értékelik a vakációzásnak ezt a formáját.

Régi és új barátok

Egy jó nyári tábor fejleszti a csemete szocializációs készségét. Az iskolán kívüli közösségben jóval kevesebb a kötelezettség. A gyerekek szabadon választhatnak, mivel szeretnék eltölteni a szabadidejüket. A rengeteg új élmény hatására még egy visszahúzódó gyerek is könnyebben szerez új barátokat. Ezen kívül a fiataloknak lehetőségük nyílik ismerkedni – az iskolai osztályoktól eltérően – különböző életkorú társaikkal. A nyári táborok alkalmat kínálnak a meglévő barátságok elmélyítésére is.

Önállóság

Életkortól függetlenül sok gyerek nehezen szakad el a szüleitől és a jól megszokott környezettől. Egy nyári tábor lehet az első lépés az önállósodás felé. A gyerekek a zsebpénz kezelésével megtanulnak gazdálkodni, önállóbbak lesznek. Ez nem jelenti azt, hogy magukra maradnának, hiszen a táborokban dolgozó pedagógusok vigyáznak mindenkire.

Végre szabadban

A gyerekek idejük legnagyobb részét év közben az iskolában töltik. A nyári szünet alkalmat ad arra, hogy végre kiszabaduljanak a négy fal közül. A táborok jó része kínál természetközeli programokat, kirándulásokat és sportolási lehetőséget. A játékok és a vetélkedők erősítik a csapat- és versenyszellemet.

Fejlődik a kézügyesség

A sport– és szabadtéri tevékenységek mellett elengedhetetlen a kreativitás és a kézügyeség fejlesztése. A művészeti táborokban a legkülönfélébb anyagokat felhasználva készülnek tárgyak. Sok tábor alapvetően egyféle kézműves-foglalkozást kínál (agyagozás). A tanév során sok iskolában nincs sem idő, sem lehetőség, hogy a gyerekek kibontakoztathassák művészi képességeiket.

Háttérbe szorulnak a közösségi oldalak és a mobil

Általános probléma, hogy a fiatalok internetfüggővé válnak, és a közösségi oldalakon élik szociális életüket. A táborokban szervezett foglalkozások elterelik a gyerekek figyelmét. A csemetét természetesen nem kell megfosztani a mobiljától. Hívhatjuk a táborozás során többször is, de ne lepődjünk meg, ha a gyerek „egyéb elfoglaltságai” miatt a beszélgetés rövid lesz. A gyerekek egy ideig leválhatnak a virtuális világról, amit otthon nem valószínű, hogy elérhetnek a szülők.

Új ismeretek, új tapasztalatok

A legtöbb gyerek egész évben meghatározott rutin szerint él: iskola, házi feladat, esetleg különórák, hétvégén családi élet, kirándulás a barátokkal. Ebben az időszakban szinte minden energiát a napi kötelezettségek elvégzésére fordítanak. Kevés idő marad ettől eltérni. A nyári táborokban lehetőség van új dolgok megismerésére és kipróbálására. Így akár egy új hobbit is szerezhet a gyerek. A tábor segíthet akár a pályaválasztásban is.

Győzd le a félénkséget!

Az anyukákat sok esetben aggasztja, hogy gyermekük túlságosan félénk, visszahúzódó. Felteszik maguknak a kérdést: képes lesz-e a gyerek egy nyári táborban beilleszkedni? Lesz-e honvágya? Magányosnak fogja-e érezni magát? Ezek a problémák nemcsak a kicsikre lehetnek rossz hatással, de bizony a szülők is megsínylik. Ebben az esetben érdemes barátot, iskolatársat vagy akár a testvért beszervezni. Ha ketten indulnak neki a kalandnak, biztosan örökre szóló élmény lesz a táborozás.

Feltöltődés és kikapcsolodás

A rendelkezésünkre álló a legfontosabb erőforrásunk az idő. Nem mindegy, hogyan töltjük el. A nyári vakáció és vele együtt a táborozás lehetőséget kínálnak arra, hogy a rengeteg program ellenére a gyerekek is kicsit lelassuljanak, feltöltsék az év közben elhasznált energiakészletüket. Az egész család életére jó hatással van, ha a gyermekünk feltöltődve, kipihenten és mégis új tudással és élményekkel gazdagodva tér haza.

Gémes Szilvia

Forrás: tuttocampiestivi.com

Menü