Mindennap azt taníthatom, amit imádok

Kérdezünk
PEOPLE TEAM tábor

Javában készülnek a táboroztatók a startpisztoly eldördülésére. Ezúttal Petra nyilatkozott többek között arról, miért szeret a PEOPLE TEAM kecskeméti nyári táborában lenni.

Miért fontos a táborozás?

Társaságban lenni feltöltődés, új élményeket szerezni pedig nagyon fontos. Ezekből az emlékekből alakul tovább a személyiségünk.

Milyen volt az első táboros élményed?

Mindenki kedves és befogadó, egy pillanatra sem éreztem magam idegennek.

Adj tanácsokat első táborozóknak!

Ne félj! Itt mindenki figyel egymásra.

Milyen tanácsokat adnál a szülőknek?

Engedjék szabadjára gyermeküket erre a kis időre. Hadd ne kelljen neki mindennap beszámolnia arról, mit csinált, hadd élvezze kicsit ennek az izgalmas tábornak az életét a mindennapi beszámolók stressze nélkül. Baj úgysem lehet vele, mi mindenre figyelünk, hazaérve pedig úgyis mindent el fog mesélni.

Hogyan kezelnéd egy gyerek honvágyát?

Elterelném a figyelmét. Játszanék vele, beszélgetnék vele, vagy a barátaihoz kísérném. Nem vagyok pszichológus, de azt vettem észre, általában a honvágy unott perceinkben tör ránk, ezért ha jó a buli, vagy fáradtak vagyunk, kevésbé jön elő ez a probléma. Egy vicc, egy jó téma vagy egy kis pingpong gyakran varázsütésre elűzi a rossz gondolatokat. Ha pedig valakivel végképp nem boldogulnék, segítséget kérnék nálam ügyesebbektől.

Sikerült táborban hosszú távú barátságokat kötnöd?

Igazán mély barátságra nem tettem szert, inkább szakmai kapcsolatokra, de attól nagyon élveztem, hogy ennyi emberrel ismerkedtem meg és beszélgettem. Életre szóló élmény volt, amit sosem fogok elfelejteni, az biztos.

Milyen új ismereteket köszönhetsz a táborozásnak táboroztatóként?

Rengeteget fejlődtek a szociális képességeim. Megtanultam a táborozókkal és a munkatársaimmal gyorsan szót érteni. Rájöttem, hogy hiába dolgozom keményen reggeltől estig, ha nem pihenek eleget, megbetegszem. Megtanultam, hogy nem elég csak a munkára, magamra is figyelni kell. És megtanultam bánni a fiatalokkal.

Mi (lesz) táboroztatóként a PT-ben a legjobb?

Mindennap azt taníthatom, amit imádok. Érdekes tanulni az iskolában dolgokról, de még izgalmasabb oktatni őket. Szeretem, hogy minden este változatos és hangulatos események szervezésében vehetek részt. Részese lehetek egy lelkes fiatal közösségnek, akik azon fáradoznak, hogy lehetőséget adjanak a jövő generációnak a fejlődésre.

Táboroztatóként mit vársz a tábortól?

Hogy újra elhozza a táborozóknak azt az utánozhatatlan, felszabadult, befogadó, de mégis oktató és fejlesztő hangulatot, amit tavaly megízleltem. Várom, hogy újabb tapasztalatokkal bővülhessen a tudásom, és hogy új barátságokat köthessek és új kapcsolatokat építsek ki. Hogy jól érezzem magam ezen a pár héten a PT-ben.

Ha egy gyerek halálra bosszant, mi a megoldás?

Engem nagyon nehezen bosszant fel bárki, de ha valaki próbálkozik, annak általában oka van. Unatkozik, nem találja valamire a megoldást, vagy épp türelmetlen. Megpróbálnék rájönni, mi az, ami zavarja, és megoldanám a gondját, vagy keresnék neki olyan elfoglaltságot, ami leköti.

Mondj 10 hozzávalót a cool táborhoz!

– nyár: kell a jó idő
– jó közösség: új barátok nélkül nincs tábor
– izgalmas programok
– energikus tanárok: attól lehet igazán tanulni, aki élvezi, amit csinál
– egy hatalmas kollégium: kell hely a játékra
– profi felszerelés
– sport

Fantasztikus sikerélményed volt gyerekekkel, amikor…

El tudtam úgy magyarázni a videókamera működését, hogy még azok is elkezdték hallgatni a beszédem, akik csak arra jártak. A többi tanár utána mondta, hogy ez nem volt rossz, és én tartottam a többi technikai részt is aznap. Jól érezték magukat az óráimon a táborozók, annak ellenére, hogy elméleti anyagról beszéltem, és aktívan részt vettek egy közösségként a számukra kiadott izgalmas feladatok megoldásában a tanultakat felhasználva.

Tartasz valamitől?

Újra olyan gyorsan meghozott, elhamarkodott döntést hozok vagy kijelentést teszek, amivel kapcsolatban később rájövök, hogy rosszul döntöttem, és ezzel nehéz helyzetbe hozom magamat és másokat a táborban.

Mire vagy kíváncsi a táborral kapcsolatban?

Milyen újdonságokat rejt a 3D konstruktőrök tábora, illetve hogy vajon idén milyen területre fognak beosztani engem.

Mit fogsz bebizonyítani magadnak?

Képes vagyok két hetet teljes gázon végigdolgozni; úgy tudom megtanítani a gyerekeknek az anyagot, hogy közben jól szórakoznak; nem hátrálok meg semmilyen akadály elől; és mindig a legjobb tudásom alapján tudok dönteni.

Menü