Próbálj mindenre is felkészülni!

Kérdezünk
PEOPLE TEAM tábor

Péter eddig táborozóként vett részt a PEOPLE TEAM kecskeméti nyári táboraiban, azonban idén már a másik oldalról próbálja hasonlóan jó élményben részesíteni a gyerekeket, mint amilyeneket ő szerzett a PT-ben. Vele beszélgettünk most.

Miért fontos a táborozás?

A táborozás azért fontos, mert az ember kilép a megszokott kerékvágásból, és utána egy kicsit máshogy tudja látni a világot. Egy sziget a végtelen óceánon, ahol kikapcsolódhat, szórakozhat, feltöltődhet. Remek lehetőség új barátságok kialakítására vagy a régebbi ismertségek elmélyítésére. Egy olyan élményt nyújt, ami egy életen át megmarad bárkiben. Én is emlékszem az első és az utolsó táboromra is, és utólag visszagondolva mindig kedves emlékek jutnak az eszembe.

Adj tanácsokat első táborozóknak!

A legfontosabb tanács szerintem az, hogy próbáljunk mindenre is felkészülni. Jelentse ez akár az időjárást, akár a tábori mindennapokat. Nagyon sokat tud segíteni a tábori honlap, illetve ha vannak, akkor a táborban már járt ismerősök tanácsai, tapasztalatai. Érdemes pár társas- vagy kártyajátékot elrakni, hogy zuhogó esőben is el tudja magát foglalni az ember. A másik fontos tanács a részemről pedig az, hogy a lehető legkevesebbet legyen elővéve az okostelefon, szerintem így a tábor csak még élvezhetőbb lesz.

Milyen tanácsokat adnál a szülőknek?

Például azt, hogy minél többször beszélgessenek a gyerekükkel, érdeklődjenek, hogy hogyan telik a tábor, hogyan érzi magát. Szerintem ez nagyon sokat segít a honvágy csillapításában, és ha valakinek volt egy rosszabb napja, akkor ad egy extra löketet, hogy a másnap jobban és boldogabban telhessen a számára.

Hogyan kezelnéd egy gyerek honvágyát?

Mindenképpen próbálnám minél jobban, minél több mindennel a figyelmét lefoglalni, másfelé terelni: az esti programokra, a szabadidős lehetőségekre… Ösztönözni arra, hogy a közös programok alatt és a szabadidejében is beszélgessen, játsszon, barátkozzon minél több gyerekkel. Azt is javasolnám neki, hogy beszélgessen, telefonáljon a szüleivel, testvéreivel, és próbálja meglátni a dolgok napos oldalát.

Sikerült táborban hosszú távú barátságokat kötnöd?

Igen, még az első PT-s évemben találkoztam a Hangár előtt Mátéval, akivel a mai napig tartom a kapcsolatot, annak ellenére, hogy a tavalyi évig elég messze laktunk egymástól. Idén is igyekszem vele együtt táborozni.

Milyen új ismereteket köszönhetsz a táborozásnak táboroztatóként?

Főleg tippelni tudok, mivel eddig csak táborozóként voltam, pár dologban viszont biztos vagyok. Több tapasztalatot szerezhetek a tanítással kapcsolatban, ami később is a segítségemre lehet. Ezenkívül betekinthetek a táboroztatók tábori napjaiba és abba, hogy hogyan működik a PT.

A legtutibb táboros program a…

Szerintem a legjobb program a Koboldok városa volt. A kártyajátékok és egyéb helyszínek, a csapatos vetélkedő, a káosz sajátos hangulatot kölcsönzött az egésznek, és nem hiszem, hogy egyhamar elfelejteném.

Mi a kedvenc helyed a táborban?

A kedvenc helyem a Hangár és a környéke. A függőágyak, a büfé és a pingpongasztal mindig magához vonzza az embert egy-egy napos délutánon. (Nem beszélve a napi étkezésekről.)

Mi táboroztatóként a PT-ben a legjobb?

Táboroztatóként a legjobb az lesz, hogy kicsit nagyobb betekintést nyerhetek a tábor szervezésébe/működésébe, illetve hogy újra átélhetem a régi tábori élményeket, programokat most már nemcsak táborozóként, hanem táboroztatóként is. Ezenfelül találkozhatok pár baráttal, akik szintén táboroztatni jönnek.

Táboroztatóként mit vársz a tábortól?

Azt, amit mindenki: legyen jó a hangulat, extra tudással távozzanak a táborozók, és mindenki pozitívan gondoljon vissza a táborban töltött hetekre. Az előző táborozásaim során egyszer sem csalódtam, és remélem, idén táboroztatóként én is minél többet tehetek ennek érdekében. Személyesen én az egyedi pillanatokat várom a legjobban.

Ha egy gyerek halálra bosszant, mi a megoldás?

Szólok neki, hogy fejezze be, amit csinál. Ha nem akarja abbahagyni, megpróbálom elérni, hogy az én szemszögemből lássa azt, hogy mi zavar. Ha ez sem működik, kérek mástól segítséget.

Mondj 10 hozzávalót a cool táborhoz!

Rengeteg energia, pozitív hozzáállás, jó táborozók és táboroztatók, régi és új barátok, egy pókerszett, egy hosszú zeneválogatás, hangszóró, pár film, egy rakás Cornetto és egy jó öreg oszlopventilátor…

Fantasztikus sikerélményed volt gyerekekkel, amikor…

Lego FLL-versenyen együtt dolgozhattam egy kisebb (nagyrészt budaörsi) csapattal. Közösen összehoztunk egy robottervet, egy útvonalat, és onnan minden adott volt. Segítettem a robot programozásában és néhány robotkar építésében. Jó kis csapat volt, többször is összejöttünk egy-egy délutánra tesztelni, tervezni, építeni, szórakozni. Több évben is indultunk, és rendkívül sikeresen tudtunk szerepelni.

Tartasz valamitől?

Kicsit tartok attól, hogy pár kérdésre (akár a táborban, akár itt) nyakatekert vagy érthetetlen válaszokat adok. Emellett attól is tartok, hogy nem fogom kibírni a nyári hőséget.

Mire vagy kíváncsi a táborral kapcsolatban?

Kíváncsi vagyok arra, hogy kikkel találkozom, illetve milyen egyéb feladataim lesznek a tábor alatt táboroztatóként. Ezenkívül arra is kíváncsi vagyok, hogy milyen programok lesznek idén.

Mit fogsz bebizonyítani magadnak?

Hogy tanárként is tudok jól teljesíteni, és a lehető legjobban tudom majd átadni azt a hasznos tudást és gondolkodásmódot, amit eddig programozásból szereztem, valamint azt, hogy nem okozok csalódást se másoknak, se magamnak.

Menü