A gyerekek ötletei alapján is főzünk

Kérdezünk
PEOPLE TEAM tábor

Tudod, melyik a PEOPLE TEAM nyári táborainak egyik legnépszerűbb szekciója? A kuktatábor. Jázmin, a kuktás táboroztató mesélt nekünk tapasztalatairól.

Miért fontos a táborozás?

Egy olyan hetet ad a nyárból, ahol a szülőktől távol, új emberekkel körülvéve, rengeteg izgalmas élményben lehet része a fiataloknak. Ad egy önállóságot, ami szerintem mindenkinek nagyon fontos, és sokat tapasztalhatunk a rengeteg ember és különféle élmények által. Szerintem ezt az élményt minden gyereknek ki kéne próbálnia, mert sokkal tapasztaltabb lesz a későbbiekben, nagyobb bátorsága lesz a világ felé.

Adj tanácsokat első táborozóknak!

Legyetek nyitottak mindenkire és minden lehetőségre! Sosem tudhatod, lehet, hogy egy délutáni kosárjátékban találkozol majd a legjobb barátoddal, vagy hogy egy dróntáborban jössz rá arra, hogy ezzel szeretnél foglalkozni az életed során. Ne féljetek új emberekkel megismerkedni, mert itt mindenki szuper jó fej! Mindig legyen nálatok kulacs, mert nagyon meleg van, és a naptej se maradjon otthon, főleg, ha strandolni mentek.

Milyen tanácsokat adnál a szülőknek?

Szerintem a PT egy olyan hely, ahova nyugodt szívvel engedheti el a gyerekét egy szülő, mert mindig ott lesznek körülötte az új barátai, a rengeteg segítőkész mókus, és annyiféle program közül választhat, hogy tutira élvezni fog minden pillanatot. Ne izguljatok, ha a gyerek nem veszi fel elsőre a telefont, valószínűleg végre kint van, és a többiekkel játszik, élvezi a nyarat és a szabadságot.

Hogyan kezelnéd egy gyerek honvágyát?

Kibeszéltetném vele, hogy pontosan miért van honvágya, ki hiányzik, és csak meghallgatnám és ott lennék mellette. Sokszor már ez is sokat jelent. Mindenképp felhívnánk a szüleit, és hagynám, hogy beszélgessenek, ameddig csak szeretne. Aztán elkísérném egy király programra, ahol tutira jól érezné magát. Szerintem sokszor csak nem találják a helyüket egy pillanatig, és akkor jön elő a honvágy bennük.

Sikerült táborban hosszú távú barátságokat kötnöd?

Még táborozóként ismertem meg pár embert, akivel most együtt vagyunk táboroztatók, ami szerintem nagyon király. Olyan egy kicsit, mintha együtt nőttünk volna fel, pedig csak egy-két hetet töltöttünk együtt nyaranta.

Milyen új ismereteket köszönhetsz a táborozásnak táboroztatóként?

Szerintem minden gyerek tud valami újat mutatni nekünk, és ezek mindig izgalmas dolgok, akkor is, ha esetleg nehezen kezelhetőek vagy kicsit fárasztóak. Remélem, a tábor után több tapasztalatom lesz abban, hogy a gyerekek közötti esetleges konfliktusokon hogyan tudunk legjobban segíteni. Szeretnék a gyerekektől valami új, király receptet megtanulni, és közösen megcsinálni.

Mi (lesz) táboroztatóként a PT-ben a legjobb?

Olyan kapcsolatunk lesz a gyerekekkel, mintha tök jó barátok lennénk. Együtt játszhatunk délutánonként, együtt szurkolunk a csapatunknak, együtt vacsizhatunk. Szerintem ez igazán különleges, mert nem sok ilyen tapasztalatot szerzünk – mondjuk – a suliban vagy az életben egyáltalán, pedig szerintem a tanárok és a gyerekek egyaránt nagyon sokat kaphatnak ezáltal.

Táboroztatóként mit vársz a tábortól?

Hogy mindennap egy új, élménydús, izgalmas nap legyen. Lehet ez a gyerekek vagy egy remek délutáni program miatt. Azt szeretem a PT-ben, hogy egyetlen másodpercig sem lehet unatkozni, és tudom, hogy ez idén is így lesz. Várom, hogy együtt dolgozhassunk a gyerekekkel, és hogy segítsek nekik egy igazán jó nyári élményt biztosítani.

Ha egy gyerek halálra bosszant, mi a megoldás?

Szerintem ezt egyszerűen lehet kezelni, nevetni kell egy jót, és megmutatni neki, hogy ez a bosszantás rajtad nem jött be, majd felajánlani neki egy tök jó programot, ami biztosan leköti.

Mondj 10 hozzávalót a cool táborhoz!

– jókedv
– nyitottság az emberek és a programok iránt
– kulacs
– bátorság az új dolgokhoz
– improvizáció (néha fontos)
– kedvesség
– jó társaság
– izgalmas játékötletek
– egy nagy mosoly
– tornacipő a rengeteg táncoláshoz

Fantasztikus sikerélményed volt gyerekekkel, amikor…

Az egyik kis kuktacsapat egy olyan csodálatos svédasztalos terítéssel várt minket meg egy-két táborozót, hogy teljesen ledöbbentem. Maguk főztek mindent, a terítést is ők csinálták, és a kaja egyszerűen zseniális volt. Nagy siker volt ez, mert a hét során nem nagyon jöttek ki egymással, nem sok energiát fektettek a főzésbe, de a végére lett egy csoda szép összetétel. Örülök, hogy az egyhetes munkánk végül ilyen szép eredményt hozott.

Tartasz valamitől?

Annyian lesznek a kuktában, hogy azt már nem fogjuk bírni. Igazából ez félig vicc, de félig komoly is. Nagyon szeretem, amikor nagy létszámban vagyunk, mert mindig nagyon izgalmas, de néha már kicsit zsúfolt a kuktaterem.

Mire vagy kíváncsi a táborral kapcsolatban?

Milyen szuper ötleteket hoznak a gyerekek idén, hogy mit lehetne főzni. Szeretem az ő ötletüket is figyelembe venni, amikor tervezzük a heti főznivalókat.

Mit fogsz bebizonyítani magadnak?

Még a legdurvább szituációkban is tudok higgadtan segíteni a gyerekeken, és megoldást találni bármilyen problémára. Tavaly sok olyan dolog történt, amik egyszerűen annyira lesokkoltak, hogy nem tudtam mit csinálni, és ezen idén változtatni szeretnék.

Menü