Így maradhatsz nyugodt, amíg a gyermeked táborozik

Keverve
PEOPLE TEAM tábor

Az aggódó szülőkhöz szólunk – ezekre gondoljanak, ha nyári táborba küldik a gyermekeiket.

Itt a nyár, és félsz táborba küldeni a gyermekedet, pedig már mindent megszerveztél? Teljesen normális, ha aggódsz kicsit, de ne vidd túlzásba – alap, hogy minden rendben lesz, és most el is mondjuk, miért. Ezekre gondolj, ha elönt az aggodalom.

1. Nyugodtan dolgozhatsz, amíg ő jól érzi magát

Szoktad félteni a szemed fényét akkor is, amikor suliban van? Persze hogy nem! Egy nyári táborban az iskolaihoz hasonló ingerek érik: feladatokat kap és old meg, gyerektársaságban van, felnőttek felügyelete mellett, csak sokkal többet tartózkodik a szabad levegőn, és a szigorú számonkérések helyét átveszik a gyakorlatközpontú, sokszor szórakoztató feladványok. Az egyetlen okod az aggódásra, ha nem visz magával naptejet – legfeljebb kölcsönkér. Szóval dolgozz vagy pihenj nyugodtan, nem leszel attól rossz szülő, hogy a nyári szünet hosszú heteit nem végig melletted tölti a csemetéd.

2. Kap enni és inni

Minden tábor kielégíti az alapszükségleteket. Ha speciálisan étkezik a gyermeked, akkor még jelentkezés előtt érdemes utánajárni, hogy a kiszemelt táborban tudnak-e neki megfelelő ellátást biztosítani, így legfeljebb annyi történhet, hogy nem ízlik neki annyira az étel. De jó hír, hogy nem mindenhol olyan a menü, mint az iskolai menzán, és vannak olyan táborok, amelyekben pizzával vagy gyrosszal várják a diákokat – sőt, ha vegetáriánusok, hús nélkül is elkészítik nekik az ételeket. Ilyen hely a PEOPLE TEAM (PT) kecskeméti tábora is, ahol ételérzékenyeket és -allergiásokat is fogadnak (a speciális igényeket jelezni szükséges a jelentkezési lapon és a helyszínen egyaránt, mert így tudnak időben készülni).

3. Társaságban lesz

Ugyan melletted is biztos jól szórakozna, de lássuk be, hogy egyedül nem vagy képes olyan típusú és intenzitású ingereket adni neki, mint amilyeneket egy táborban kapna. Döntsétek el együtt, hogy kisebb táborba menne, vagy esetleg egy hatalmasat választana – érdekes módon a kettő nem zárja ki egymást, a fentebb említett PT-ben a reggeltől kora délutánig tartó tematikus foglalkozások 5-10 fős csoportokban valósulnak meg, délutánonként és esténként azonban mintegy 500 gyerek mozog együtt turnusonként. Ennyi résztvevő között tudod, hány embert kedvelhet meg? Akár minddel jóban lehet, és életre szóló barátságokat is kialakíthat.

4. Más is kibírta

Igen, te is voltál gyerek, és ha azon kevesek közé tartoztál, aki sosem járt nyári táborban, akkor is sejtheted, hogy mások ezzel együtt nőttek fel. Lehetnek jobb/rosszabb élményeid, de jó, ha tudod, hogy a mai táborok kicsit mások, mint a 20-30 évvel ezelőttiek, hiszen a klasszikus sport-, kaland- és angoltáborokon kívül ma már akár youtubertábort, 3D modellező tábort vagy robotikatábort is lehet találni. Mind más miatt izgalmas, és elhiheted, hogy ha egyszer megfordul egy hasonlóban a fiad/lányod, nem azon fog gondolkodni, hogy csak bírja ki valahogy, hanem azon, hogy jöhet-e a következő alkalommal is.

5. Felhívhatod

Életed értelme nem a világ végére megy, de ha oda is menne, ott is elérhető lenne. Tegyük fel, hogy nincs még telefonja, ebben az esetben a táboroztató számán érheted el, amikor nyugtalanság tölt el. Nem meglepő módon azok a szülők, akik bármikor el tudják érni a gyermekeiket, nagyobb szabadságot is adnak nekik – ez derül ki a Yettel és az Explora közös, reprezentatív, 2022. májusi kutatásából, amelyet 5–11 éves gyerekek szüleinek a körében végeztek. Egy telefon vagy egy okosóra a későbbiekben is hasznosnak fog bizonyulni, és meglátod, hogy mindketten nyugodtabbak lesztek már annak a gondolatától is, hogy szükség esetén elérhetitek egymást.

Menü