Te mit választanál: napközis vagy ottalvós tábort?

Keverve
PEOPLE TEAM tábor

Milyen előnyei vannak a hazajárós (napközis) és a bentlakásos (ottalvós) táboroknak? Kiderül a cikkből.

A cím nem pontos, hiszen a nyári tábor választása kapcsán érdemesebb azt előtérbe helyeznünk, hogy a gyermekünk mit szeretne. Lehet, hogy neked is vannak táborozási tapasztalataid (annál jobb, hiszen akkor nagyjából tudod, mire számíthattok), de nem te vagy az ő helyében, szóval javasolt a témaválasztástól a helyszínen át a táborozási formáig mindent megbeszélnetek. Ha lehet, minél előbb, mert a Covid-korlátozások feloldása óta rekordot dönt a tábori jelentkezések száma, ezért könnyen lemaradhattok.

Napközis táborok

A kisebb gyermekeket, így az óvodásokat is ajánlatos először napközis táborba íratni. Ez azt jelenti, hogy reggeltől délutánig (mintha az oviban vagy a suliban lenne) a táborban lesz a gyermek, a választott téma szerinti foglalkozásokon vesz részt, de az intézményi keretekhez képest jóval önfeledtebben telnek az órák, hiszen nem lesz teljesítménymérés, többet fog a levegőn tartózkodni, és szabad programjai is lesznek. Ne lepődj meg, ha a táborok többsége nem szedi pontokba, hogy mikor mit fognak csinálni a gyerekek – ez nem flegmaság, és nem is azt jelenti, hogy egymást bámulva unatkoznak majd a résztvevők, egyszerűen csak nagyobb szabadságot enged meg, és különben is: mikor lépjünk ki az önmagunk és az idő utáni loholásból, ha nem pont nyáron?

A napközis táborok többségében ugyanúgy elérhető reggeli, ebéd és uzsonna (vagy vacsora), mint az ottalvósokban; a legnagyobb különbség a kettő között, hogy előbbi esetben a gyermeked otthon hajtja álomra a fejét. Léteznek olyan táborok, amelyekben mindkét forma, a hazajárós és a bentlakásos opció is elérhető. Ilyen a PEOPLE TEAM is, azonban a kecskeméti táborba olyan sokan regisztráltak, hogy az első turnus előtt több mint egy hónappal már nincs lehetőség ottalvósként jelentkezni egyik szekcióra sem. A hazamenők se keseredjenek el, mert a PT-tábor helyszínén, a Homokbányai Kollégium területén maradhatnak ők is akár takarodóig, és ugyanazokon a programokon vesznek részt, illetve ugyanabban az ellátásban részesülnek, mint a kollégiumi elhelyezést kapók – csak kb. feleannyit fizetnek ezért.

Ottalvós táborok

Ottalvós táborral kezdeni talán mély víznek tűnhet, de megvan ennek is az előnye, hiszen a résztvevők nem szakadnak ki a tábori környezetből. Ez különösen akkor fontos, ha a választott témára fókuszálnának reggeltől estig, de az is előfordulhat, hogy annyira jól érzik magukat a gyerekek, hogy szívesebben maradnának az újonnan megismert társasággal – ezt sem kell magadra venned, inkább örülj, hiszen egy jó társaság valósággal szárnyakat adhat a gyermekednek, nyíltabbá és alkalmazkodóbbá teheti őt. Az ottalvós táborok előnye továbbá, hogy nem kell ingázniuk sem a gyerekeknek, sem a szülőknek. Való igaz, hogy az élménybeszámolók nem lesznek olyan hosszúak, mint ha útközben vagy lefekvés előtt gyermeked mindennap beszámolna a történtekről, de úgy is képben maradhatsz, ha felhívjátok egymást. Ha még nincs neki, érdemes beszerezni egy okosórát, így te is nyugodtabb leszel, ha tudod, hogy bármikor elérhetitek egymást.

A lényeg

Bármelyik táborozási formára voksoltok, sok egyéb szempontot kell mérlegelni (ár, helyszín, vélemények, esetleg fotók alapján is dönthettek). A legfontosabb mégis az, hogy jól érezze magát a gyermeked, és ehhez az is kell, hogy ne stresszelj rá a témára. Nyugodj meg, hogy nélküled is meglesz a csemetéd, és minden rendben lesz, hiszen sok tábor már évtizedek óta fogadja a gyerekeket, és tudják, mit csinálnak. A fentebb említett ok miatt azonban nem árt sietni a jelentkezéssel, hiszen ha halogatsz, előfordulhat, hogy a kiszemelt táborban nem lesz hely, lelkileg felkészülni pedig a tábor előtti napokban sem késő.

Menü