Milyen honvágy?

Keverve
PEOPLE TEAM tábor

A gyerekeket gyötörheti a megszokott környezet hiánya, ezért egy ottalvós nyári tábor előtt érdemes őket kellő körültekintéssel felkészíteni lelkileg, hisz a borúlátó gondolatok tönkretehetik a vakáció jó részét. A honvágy természetes érzés, de leküzdhető és kezelhető!

Nem zsákbamacska

Szerezz be pontos és részletes információkat a táborvezetőktől a tábor egészéről és a szervezésről. Hagyd, hogy a gyermek is kérdezzen, sőt a nagyobbak akár önállóan is felvehetik a kapcsolatot a táborszervezőkkel. Magyarázd el neki, hogy egy bentlakásos tábor napirendje számtalan ponton eltérhet a családi vakációtól. A táborban korábban indul a nap, és – mivel jóval több embernek kell egymáshoz igazodnia, mint egy családban – megvan a reggeli, az ebéd és a vacsora ideje, ahogy a témafoglalkozásoké, illetve a szórakoztató programoké is.

Légy pozitív!

A felkészülés elengedhetetlen része, hogy a táborozás előtt többször részletesen átbeszéljétek a csemetéddel, milyen élmények várnak rá. Nézegessetek együtt fotókat a táborszervezők honlapjáról! Ha kérdez, ügyelj rá, hogy a válaszaid egyértelműek legyenek, és soha semmilyen kétség ne maradjon a lurkóban a feldobott témákat illetően. Csak pozitívan beszélj a táborról! Hangsúlyozd, hogy szuper élménynek ígérkezik, amit nem érdemes kihagynia.

Ne tűnj el!

Sok család egy időpontra szervezi a gyerek táborozását és a szülők külön nyaralását. Bár te is nyaralsz, azért ne tűnj el! Telefonáljatok, kommunikáljatok rövid, megnyugtató, ám nem túl gyakori üzenetekkel. Olyan témákról essen szó, amelyek nem keltenek benne aggodalmat. Hagyatkozz a tényekre, légy pozitív, kedélyes, de biztosítsd a kis kalandort arról, hogy hamarosan viszontlátjátok egymást, és milyen jó lesz majd, amikor elmesélheti az összes tábori élményét az egész családnak.

Plüssmaci jöhet

Teljesen normális, ha a gyerek szeretne magával vinni egy ottalvós táborba valamit, ami emlékezteti az otthonára. Ez lehet a saját takarója, párnája vagy a kedvenc plüssállata. A kicsiknek szükségük van olyan tárgyakra, amelyekből biztonságérzetet meríthetnek. Erősítsd meg a gyermekedben, hogy a honvágy elmúlik, ha ezt a tárgyat megöleli.

Nem kell azonnal odarohanni

Ha arról értesülsz, hogy a gyerek honvággyal küzd a táborban, beszélj a táborvezetővel vagy az illetékes táboroztatók valamelyikével. Tájékozódj részletekről és a körülményekről! A legrosszabb, ha kocsiba vágod magad, és elrohansz a gyerekért. A honvágyat bármi kiválthatja, például az is, ha a gyerkőc lemarad az ebédről vagy a strandjáratról. A szervezők már rengeteg táborozót láttak, és jó eséllyel kezelni tudják majd a helyzetet.

Menü