Költségek, táborozás, minőség

Keverve
PEOPLE TEAM tábor

Minden nyári tábor emelni kényszerül a részvételi díjain. Átlagosan mennyivel drágulnak a gyerektáborok? Most kiderül.

A Covid okozta bezártság is lehet az oka annak, hogy a nyári táborokba jelentkezők száma idén rekordot döntött – legalábbis Tóth Béla, a Táborfigyelő ügyvezetőjének megfigyelése alapján az utóbbi hetekben rengeteg látogatója volt a gyerektáborokat összegyűjtő honlapnak, és a jelentkezések száma is lényegesen megnőtt májusban. Azonban 2022 nemcsak az enyhítés éve: az infláció miatt sok táboroztató kénytelen a meghirdetett árain is változtatni.

Mennyi az annyi?

Az élelmiszerárak drágulását a napközis táborok is tapasztalják, hiszen napi többszöri étkezést biztosítanak a bejárós táborok többségében is. A bentlakásos táborok ennél is nagyobb mértékben drágulhatnak, hiszen a szállásadók költségei ugyancsak növekedtek. Általánosságban elmondható, hogy 10% körüli részvételidíj-emelés várható.

Nem mindenhol lesz 10%-os drágulás

Ugyan az élelmiszerárak és a helyszín, a Neumann János Egyetem Homokbányai Kollégium költségeinek növekedésével a PEOPLE TEAM (PT) kecskeméti táboraiba jelentkezéskor is jobban ki kell nyitnunk a pénztárcánkat, azonban ahogy az egyik szervező, Palotás Attila „Ater” elmondta: „Évek óta változatlan árakon fogadtuk a 7 és 17 közötti gyerekeket, de 2022-ben muszáj volt egy 5% körüli összeggel emelünk, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy egyhetes, teljes ellátást nyújtó, napközis PT-táborért idén 41 000 Ft-ot fizet a támogató, a bentlakásos táborozás költsége pedig 78 000 Ft-ról 82 000 Ft lett. Ezek az összegek egyébként csökkenthetők, vannak kedvezményeink, amelyekről a weboldalunkon lehet olvasni.”

A minőség marad a régi

Ater szerint a drágulás természetes velejárója annak, ha egy táboroztató nem akar engedni minőségből: „Nem a mi zsebünkbe megy az emelés miatti különbözet – alapítványi fenntartásúak vagyunk, továbbra is fogadjuk a támogatásokat, keressük az együttműködéseket, de ha a pékségben, a piacon és a campuson változnak az árak, azt sajnos nem tudjuk kigazdálkodni, hiszen turnusonként 500 gyereket látunk el. Nem akarunk kevesebbet vagy rosszabb minőséget nyújtani, mint amit eddig, 31 év alatt, vagyis ezúttal is korlátlan zöldség- és gyümölcsfogyasztással, finom ételekkel (a pizza, a gyros és a tészta nálunk alap), rengeteg programmal és profi eszközökkel, no meg fiatal oktatókkal várjuk a táborozni vágyó iskolásokat. Öt-hat diákra jut egy táboroztató, és kis csoportos foglalkozásokkal készülünk, szóval ezekből sem szeretnénk alább adni.” A PEOPLE TEAM 2022-ben 17-féle szekciót indít, amelyek mindegyike naprakész tudás átadásával és gyakorlatközpontú foglalkozásokkal hívogatja a gyerekeket: többek között lehet drónt építeni, 3D-s tárgyakat nyomtatni, programozást tanulni, írni, kézműveskedni, sportolni. A tematikus táborok teljes választéka ide kattintva érhető el: https://peopleteam.hu/taborok/; a jelentkezés folyamatos.

Menü