Ökotudatos tábor

Keverve
PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel

Ki ne látott már képeken halászhálóba gabalyodott delfint, vagy műanyag palackoktól elpusztult bálnát? Vigyázzunk a bolygónkra, mert ha ilyen mértékben szennyezzük a környezetünket, a következő generációk számára élhetetlenné válik a Föld. Sokan azt gondolják, hogy kicsiben nem érdemes semmibe belefogni. Ez téves elképzelés: minden egyén tehet valamit a saját környezetéért, és ezzel hozzájárulhat az ökoszisztéma megmentéséhez. A PEOPLE TEAM-táborokban a lehetőségekhez mérten mindent megtesznek a környezet védelméért.

Kevesebb műanyagot!

A táborban minimális mennyiségű műanyag eszközt használnak. Nincsenek üdítős palackok, csak visszaváltható üveges innivalót lehet a büfében kapni. Nem használnak műanyag evőeszközt vagy tányért. Így bizony mindennap háromszor el kell mosogatni 500 fő mosatlanát, de ez a harcedzett táboroztatóknak meg sem kottyan. A táborban ivókutak biztosítják, hogy mindenki elegendő folyadékhoz jusson. Az eldobható poharak helyett színes bögréket választhatnak a gyerekek, amelyeket minden használat után elmosnak. A táborhely szelektíven gyűjti a szemetet. Külön konténerbe kerül az újrahasznosítható és az egyéb hulladék.

Természettudományok a jövőért

Az élhető környezet pusztulását csakis a jövő generációinak környezettudatos életmódra nevelésével érhetjük el. Környezetvédő szakemberek, de a tanárok is egyre többször emelik fel hangjukat a természettudományos oktatás mellett. Minél több ismeretet szerez az iskolás korosztály az őket körülvevő világról és a környezetszennyezés veszélyeiről, annál tudatosabban választ majd életformát. Ezt a célt nem lehet száraz iskolai fizika- és biológiaórákkal elérni. Az élményalapú oktatás során sokkal több tudásanyag jut el a gyerekekhez, és tartósan be is rögzül. Egyre több szülő neveli gyermekét egészség- és környezettudatosan. Ma már alapvető követelmény a kísérletezés, a természetközeliség és a tudományterületeken átnyúló projektmunka. A nyári táborokat szervezők is érzékelték ezt a trendet.

Tudóstábor a Földért

A PEOPLE TEAM-nél egyedülálló tudóstábor várja a környezetre és az állatvilágra nyitott gyerekeket. A táborban a gyerekek felfedezik a környezetünk különleges tájait. Mezőket látogatnak, rovarokat, kisebb-nagyobb élőlényeket, vadakat vagy háziállatokat figyelnek meg. Esténként távcsövekkel kémlelik a csillagokat. A kecskeméti vadasparkba is ellátogatnak, és megnézik, hogyan működik egy kutyamenhely. Távoli földrészekről, és rég volt civilizációkról gyűjthetnek ismereteket az ide jelentkezők. Meghívott vendégként érkeznek ragadozó madarak és kígyók is. Etológus mutatja be a kutyák viselkedésének rejtelmeit.Az állatvédelem kiemelt szerepet kap a tábor programjában. A táborban a gyerekek információkat szerezhetnek a vulkánokról, a kőzetekről és számtalan természeti jelenségről, amelyeket gyakran önálló projektekkel is lemodelleznek. A tudóstábor résztvevői ellátogatnak egy közeli méhészetbe és farmra is, ahol testközelből tanulmányozhatják a fenntartható gazdálkodás fortélyait. A tábor természetesen nem csak a tanulásról szól: strandolás, filmvetítések, sportolási lehetőség, csapatversenyek, vetélkedők, koncertek színesítik a délutánokat és az estéket.

Menü