A szélrózsa minden irányából

Táborhatás
PEOPLE TEAM tábor

A PEOPLE TEAM-táborokban a világ minden tájáról, Mexikótól Szingapúrig megfordultak már gyerekek. A külföldről egyénileg érkezők általában magyar származásúak, ám rendszeresen jönnek szervezett külföldi gyerekcsoportok is. Nemcsak a gyerekek között, de a táboroztatók között is szép számmal előfordulnak külföldiek, és persze alap, hogy az angoltábor tanárai egyáltalán nem beszélnek magyarul.

Sokszínű egység

Bizony nem könnyű a sokféleséget összehangolni, jóllehet a gyerekek hihetetlen érzékkel tudnak alkalmazkodni egymáshoz. Felnőttként csak csodálkozva nézzük, hogy két gyerek, akik egyáltalán nem értik egymás anyanyelvét, tíz perc alatt a legjobb barátok lesznek. Igaz, a játék nyelve univerzális: a fociban mindenki érti a célt, és a kocsiversenyhez sem kell pallérozott nyelvtudás. A gyerekek akkor is megértetik magukat, ha tényleg kézzel-lábbal kell elmagyarázni, mit is szeretnének.

Fáradhatatlan éberség

A kulturális különbségekből számos vicces helyzet adódik. Ha néha lankad a figyelmünk, és nem vigyázunk, csak utólag döbbenünk rá, hogy a Spanyolországból érkezett kisgyerek miért szontyolodik el, amikor dicséretképpen egy piros pontot osztunk ki neki. Neki a piros, az rossz, ő inkább zöld pontot szeretne kapni. Az osztrák bizonyítvány bizony akkor a legjobb, ha tele van egyessel.

Ismeretlen eredetek

Egy nemzetközi táborban az étkezésre is kifejezetten oda kell figyelni. Van, aki nem eszik disznóhúst, van, aki egyáltalán nem eszik húst. Van, aki a főétel előtt eszi meg a salátát, van, aki a hús mellé fogyasztja. A magyar gyerekek nem lepődnek meg különösképpen a borsófőzeléken, egy francia még soha nem látott ilyet. Egy dologban viszont minden gyerek egyetért, érkezzen is bárhonnan a nyári táborba: a pizza mindenkinél a legnagyobb sláger.

Egy serleg mind felett

A szabadidős programok megszervezésénél is fontos szerepet játszik a magyartól eltérő kultúrák megismerése. A külföldi tanárok előadások keretében bemutathatják országukat, a gyerekek pedig minden évben fellépnek egy kis műsorral. Szervezünk kínai, olasz vagy amerikai napot: evőpálcikával, spagettivel meg hamburgerrel. Az eltérő tematikájú turnusok rendszeresen visszatérő eleme a Föld országai: a különböző színű csapatok országokról nevezik el magukat, és a turnuson átívelő csapatversenyben mindent megpróbálnak megmutatni az általuk választott területről. A kupa elnyerésekor aztán mindegy, ki honnan jött, és hogy milyen nyelvet beszél, egyaránt örül a sikernek és az ajándékoknak.

Menü