Így nyaralunk idén

Keverve
Kecskeméti gyerektáborok

Sok család a járványhelyzet ellenére már most elkezdi megszervezni a nyári programokat. Jól teszik. Az előrelátás többnyire kifizetődő. A vakáció 10 hetét nem könnyű kitölteni. A közös családi nyaralás mellett a nagyszülők is elvállalnak néhány hetet. A 7–17 éves korosztályt a fennmaradó időre napközis és bentlakásos táborok várják. Megfelelő táborválasztás mellett a szülők akár kettesben is elutazhatnak pár napra. Az utazásszervező irodák túlnyomó része már meghirdette útjait a kedvelt üdülőhelyekre. Az időpont kiválasztásában segít, hogy legkésőbb áprilisban a legtöbb táborszervező is közzéteszi a turnusok dátumait.

Mindent bepótolni

A gyerekek, ha lehet, még a felnőtteknél is jobban megsínylették a lezárásokat. Hónapokig nem találkozhattak kortársaikkal, lefújták az iskolai programokat. Az elsősök és a kilencedikesek alig ismerik osztálytársaikat. Valószínűleg elmaradnak az osztálykirándulások, az erdei iskolák, a ballagások. A nyári táborok alkalmat adnak arra, hogy a gyerekek bepótolják az elveszett közösségi élményeket. Szükségük is van rá: az otthon, a számítógép előtt töltött hónapok nem múlnak el nyom nélkül. Azt gondolhatjuk, hogy az összezártság után a családi nyaralás nem lehet olyan, mint régen. Ez nem így van: a környezetváltozás, az izgalmas programok kitűnő hatással lehetnek a szülők és a gyerekek kapcsolatára.

Türelmetlenek és fontolva haladók

Jelen pillanatban nem tudhatjuk még, hogy utazhatunk-e szabadon az országon belül vagy akár külföldön. A tapasztalatok szerint kétféle stratégiát követnek a családok: van, aki már most pontosan megtervezi a szünidőt, és lefoglalja a nyaralást. Az utazási irodák előfoglalási akcióival jelentős árkedvezmény érhető el. Csúcsszezonban áremelkedés várható, sőt a hatalmas érdeklődés miatt szűkös lehet a választék is. A nyári gyermektáborok árai általában nem függnek a foglalás időpontjától, esetükben a testvérkedvezmény a legjellemzőbb. Több turnus foglalása esetén azonban itt is jelentős engedményt érhetünk el.

Mások viszont még korainak tartják az üdülés lekötését, hiszen nem tudható, milyen feltételekkel indulhatnak útnak. Óvatosságuk érthető: egy lemondott út minden más program megszervezését is megnehezíti. Tavaly 500 főig engedélyezték a nyári táborok megrendezését. Idén nyárra a járványhelyzet javulásával hasonló szabályozás várható.

Biztonságosan

A klasszikus családi nyaralóhelyek különösen figyelnek a tisztasági követelmények maximális betartására. Nincs ez másképp a nyári táboroknál sem. Ma már elképzelhetetlen egy tábor kihelyezett kézfertőtlenítők és fokozott higiéniai odafigyelés nélkül. A gyerek megszokták a használatát, és igénylik is.

Összegzésképpen kijelenthető, hogy a 2021-es nyár új kihívások elé állítja mind az utazásszervezőket, mind a nyár gyermektáborok programfelelőseit. Egy biztos: a felnőttek és a gyerekek egyaránt utazni vágynak, és a veszélyhelyzet elmúltával nem fognak kihagyni egyetlen lehetőséget sem a kikapcsolódásra.

Menü