Gondolat és valóság: így rakjuk össze a vakációnkat

Keverve
Gyerekmosoly a PT-ben

A legtöbb gyerek úgy várja a nyári szünetet, mint a vallásosak a messiás eljövetelét. Két és fél hónap vakáció… hm, több mint elégnek tűnik. Aztán elszaladnak a hetek, és ugyanazt érzed, mint tavaly szeptemberben: hogy nem csináltál semmi értelmeset. Ezt megelőzendő összeállítottunk egy listát arról, hogyan képzeljük el az ideális szünidőt – és hogy általában mi valósul meg ebből. Figyelem! Attól még, hogy a cikk emotikonoktól mentes, nyomokban humort tartalmazhat.

1. fogadalom: Pihenni fogok

A pihenés kimerül abban, hogy napközben ledarálsz pár Netflix- vagy HBO-sorozatot, amelyek harmadik évada olyan unalmas, hogy a végére azt sem tudod, miért kezdtél bele egyáltalán? Ezt az érzést szorozd meg a megtekintett sorozatok számával, és észreveszed, hogy máris elröppent egy hónap a vakációból, mindenféle igazi élmény nélkül.

2. fogadalom: A barátaimmal leszek

A Covid miatt redukálódott a személyes találkozók száma (nem vagy egyedül, ha az előző időszakban még a matektanárod is hiányozni kezdett), és úgy képzeled, hogy júliusban és augusztusban bepótolod a közel egyéves távollétet? Valld be, hogy továbbra is chaten dumálsz a barátaiddal! Vegyél fel inkább valami vállalható hacukát, és irány a friss levegő, de azonnal!

3. fogadalom: Jó formába kerülök

Szép is lenne, ha karanténpuha testünk néhány hét alatt visszanyerné eredeti formáját. Ehhez képest mit csinálsz? Chipset tömsz magadba, Insta-filtereken élsz, netán éjszakánként PC-játékokban méred össze a haverokkal, hogy melyikőtök az izmosabb? Hé, tessék lábra és hasra is gyúrni, ne csak arra a testrészedre, amelyikkel kattintgatsz!

4. fogadalom: Segítek a szüleimnek/nagyszüleimnek

Becsülendő célkitűzés, de többnyire akkor kerül sor rá, ha anyu nem bírja tovább idegekkel, és befog a házimunkába. Pedig mennyivel egyszerűbb lenne megelőzni a rimánkodást, ha magadtól felemelkednél a kanapéról/gamerszékből!

5. fogadalom: Tanulni fogok

Persze, készülj csak a jövőre, olvasd el előre az összes kötelező és ajánlott olvasmányt, ha akarod, de ne a rövidített verziókat! Ha nem jutsz el a lista végére, ne emészd magad, mert vakáció mégiscsak egyszer van egy évben – ebben az esetben azonban azt is vedd figyelembe, hogy utólag, év közben kell lépést tartanod a tantervvel.

6. fogadalom: Belekezdek valami újba

Nyelvtanulás, sütés-főzés, utazás – mind jól hangzik. Aztán mi lesz belőlük? Általában egy tábor, mivel így a szüleid is megnyugodhatnak, hogy jó helyre kerülsz. Az azonban, hogy tanulsz-e az ott-tartózkodásból, nem csak rajtad múlik. Ha jó nyári tábort akartok választani, nem árt körülnézni, érdeklődni az ismerősöktől, hogy mik a tapasztalataik, nehogy úgy járj, mint aki befizet egy fancy katalógus alapján egy útra, aztán fel sem ismeri, hová érkezett.

Tuti tipp: a táborok non plus ultrája

Egy kiváló tábor olyan, mint egy gyerekparadicsom, és mindegyik fentebbi fogadalmat kipipálhatod általa. Na jó, a szüleidnek elsősorban azzal segítesz, hogy nem leszel otthon, és jól érzed magad – hidd el, utóbbi többet számít, mint gondolnád. No de melyik az a tábor, amelyikben egyszerre pihensz, tanulsz, barátokkal vagy körülvéve, illetve szabad levegőn lehetsz és mozoghatsz? Ilyen a PEOPLE TEAM kecskeméti táborkínálata, amely komplex elfoglaltságot jelent minden 7–17 év közötti fiatal számára. Idén három egyhetes turnusban érhető el: július 25–31., augusztus 1–7. és augusztus 8–14. között, ottalvós (bentlakásos) és bejárós (napközis) változatban. 11 témacsomag és mintegy 30 téma vár, tehát garantáltan megtalálod a kedvedre valót a felhozatalból. Kattints ide, csekkold a PT honlapját, és küldd át a linket szüleidnek. Süti, kacsa, király 2021-ben is!

Menü