Forróság, fesztivál, tábor

Keverve
Nyár legforróbb napjain vár a PEOPLE TEAM élmánytábora

A hozzánk hasonló korúak társaságát szeretjük leginkább. Sikerült-e elégséges időt együtt tölteniük a fizikai tiltások ellenére? Visszakapják-e, amit kényszerből elszalasztottak? Mennyire szenvedtek valójában a Covid-szabályoktól? Egyre inkább úgy tűnik, hogy sokkal inkább, mint gondolnánk.

Ellopott lehetőségek

Osztálykirándulások, iskolai bulik, diákönkormányzati szervezések, sulirendezvények, a nagyobbaknál szalagavatók, koncertek és fesztiválok maradtak ki százezrek életéből, az ismerkedésekről és barátkozásokról nem is szólva. Vajon a bezártság következményei mindenkire egyformán hatnak, vagy a szituáció enyhülésével a többségnek sikerül felülkerekedni a lelki hiányokon? Milyen eszközökben és választásokban gondolkodhatunk, ha támogatnánk a gyerekeinket?

Koncertek helyett táborok

A megszokott, hétköznapi, egy ideje semmilyen változást nem kínáló közeg helyett tarka élménykavalkád, az egyetlen haverrá avanzsált tévé vagy okostelefon helyett rengeteg kortárs és potenciális barát, az unalom helyett pedig perpetuum mobile-szerű állandó pörgés. Ezek alapvetések egy nyári táborban.

A gyerekeknek ez 2021-ben nem csupán ajánlott, hanem sokkal inkább kötelező orvosság az antiszocializációra és az egyéb pszichés sérülésekre. A „recept kiváltható” sok-sok táborszervezőnél, ám kellő alapossággal tájékozódni Covid-függetlenül is érdemes. A tábori témák, a személyzet és a helyszínek is komoly különbségeket jelenthetnek. A srácok érdekében igenis kivédhetőek a kellemetlen meglepetések – az elhamarkodott témaválasztástól a programkínálaton keresztül a társakig.

Régmúlt és jelen tapasztalatai

Aki járt már valaha klassz táborban, ismeri az érzést, milyen az, amikor haza sem akarunk térni egy helyről. A PEOPLE TEAM 30 éve mutat példát arról, mitől tuti egy tábor: egyik volt „lakója” szerint a PT olyan, mint a karácsony, csak hosszabb ideig tart. No és persze többnyire a kánikula idején rendezik meg.

A nyári szünetben keresve sem találnánk jobb elhelyezési módot az iskolások számára egy biztonságos, élményt, kalandot és tudást egyaránt nyújtó programsorozatnál, amely egy-két hétre lefoglalja őket. Ráadásul a strandot és a csúszdaparkot is igénybe vehetik a július végi-augusztus eleji rekkenő hőségben.

Élményközpontú tanulás

A PEOPLE TEAM hétnapos turnusokat szervez, a 30 téma közül az összes résztvevő megtalálja az ínyére valót. Adott a téma- és programválasztás lehetősége, így a srácok azzal foglalatoskodnak, amivel csak szeretnének, legyen az játék, média- vagy filmes ismeretek, környezetvédelem, színészet, fotózás, főzés, angoltanulás, informatika vagy tánc.

Itt valamennyien tapasztalat által okosodnak, nem könyvből magolnak. A PT arra világít rá, hogyan működnek egyes területek a gyakorlatban, miként tudnak a gyerekek közösségben, egymást támogatva fejlődni, ami a hagyományos iskolai rendszerben többnyire háttérbe szorul.

Csak közösen nevetve

Szuper jó fejek a gyerekek és a tanárok is: senkit sem zárnak ki, mindenki kedves a másikkal, és könnyen lehet barátkozni. Sokan hazajáró táborozónak számítanak, ők már kapunyitáskor összepacsiznak, de az új társaságra is nyitottak, ezért azok is elfeledkezhetnek a stresszes megfelelni akarásról, akik a suliban beilleszkedési problémával küszködnek. A napközbeni témafoglalkozásokat követően délután és este mindannyian azzal és ott tartózkodnak, akivel és ahol szeretnének – természetesen a táboron belül, hiszen szinte bármit szabad, ám ésszerű keretek között.

Máshogy

A szervezők – az önkéntesek és az alapítók egyaránt – csapatot alkotnak. Széthúzás helyett családiasság, nevetés és játékosság jellemzi őket, a szigort sem ők, sem a tanárok, sem pedig a meghívott vendégek nem ismerik. Nem lenne célravezető, és a hangulatot is elrontaná. Figyelnek az igényekre, jelzésekre; habár ez kortól függetlenül fontos lenne, a kamaszok különösen igénylik. A cél az, hogy a résztvevők remekül érezzék magukat a táborban, illetve hasznosan töltsék el a nyári szünet egy részét, márpedig három évtizednyi tapasztalat és több mint 20 ezer fiatal tanúsíthatja, hogy a PEOPLE TEAM-nél mindkettő adott.

Koronátlanul

Magyarország táborszervezői – közel 200 táboroztató csatlakozásával – kidolgoztak és alkalmaztak egy ajánlást a biztonságos táborozáshoz, amelyet idén sem hagynak el. Miért is tennék? Nemcsak Covid-eset nem fordult elő a PT-ben 2020-ban, ám a gyerekközösségekben szokásos megbetegedések (orrfolyás, hasmenés, köhögés stb.) száma is tizedére csökkent. Ami bevált, érdemes megtartani 2021-ben is – a táborozók védelmét, illetve a szülők nyugalmát szolgálva.

Napokon belül kezdünk!

Menü