Óceánok? Nem is annyira távoliak

Témablokk
Ottalvós gyerektábor, PT-s mű

A Magyarországon élőket talán kevésbé fogja meg a hír, hogy az óceánoknak is van világnapja, mégpedig minden év június 8-án. De több ezer kilométerre a magyar határhoz legközelebb eső óceántól is jobb, ha tudatosítjuk magunkban, hogy a vizekben élő halak egyrészt táplálékként szolgálnak, másrészt a vízi növényvilág oxigént termel, ami a mi életünkre is hatással van. Ahogyan az éghajlat változása és az óceánok élővilágának csökkenése is, amelyekről az emberiség tehet többek között a műanyaghasználat, az olajkitermelés és a túlhalászat miatt.

Hogyan óvjuk meg vizeinket?

Bolygónk mintegy 70 százalékát tengerek és óceánok borítják. Ahhoz, hogy megelőzzünk egy természeti katasztrófát, változtatnunk kell a fogyasztási szokásainkon. Nézzük meg, te – egyénileg vagy családilag – mit tehetsz az óceánok világnapja alkalmából. (A cselekvés ne csak egy napra szorítkozzon!)

1. Csökkentsd a hulladék mértékét – felejtsd el a műanyag flakonos üdítőket, a szívószálakat és az elviteles poharakat. Válassz üveges vagy újrapapírból készült italokat, de a legjobb, ha csapvizet iszol. Különösen nyáron aktuális: vigyél magaddal kulacsot. Egy kicsire hajtogatott vászonszatyorral pedig elkerülheted, hogy minden egyes vásárlás alkalmával új szütyőt kelljen vásárolnod a boltban.

2. Ne pazarold a vizet! Mi sem egyszerűbb: fogmosás közben ne hagyd folyni, és fürdés helyett zuhanyozz. Ha van kertetek, gyűjtsetek esővizet, mivel azzal is meglocsolhatjátok a növényeket.

3. Nézd meg, mit fogyasztasz! Ha bevásárolni mész a családdal, és halat vásároltok, lehetőleg olyat tegyetek a kosaratokba, aminek a csomagolásán szerepel az MSC-védjegy, a Marine Stewardship Council nevű nonprofit szervezet logója, amely elvileg garantálja, hogy a halat fenntartható módon fogták ki.

4. Ne öntsd a lefolyóba az olajat, a megmaradt festéket vagy egyéb szennyező anyagot. Attól még, hogy látszólag megszabadulsz ezektől, valójában körforgást indítasz el.

5. Válassz természetes anyagokból készült tisztítószereket, legyen az ablaktörlő vagy mosószer. A kozmetikumok közül is szerencsésebb a natúr összetevőjű termékek használata, hiszen az átlagos kencékben található mikroműanyagok a lefolyón keresztül bekerülhetnek a vízbe.

Ha rákattantál a témára

Érdekel több információ a témáról, és nem vagy még 18 éves? Akkor gyere el a PEOPLE TEAM nyári fesztiváltáborainak egyikére a július 25–31., augusztus 1–7. és augusztus 8–14. közötti turnusokba. A két tucatnál is több elérhető táborcsomag között megtalálhatod az Ocean Cleanup – Boyan Slat elnevezésűt is, ami a téma szakértőjévé avat; ez egy olyan környezetvédelmi szervezetről kapta a nevét, amely az óceánok műanyagszennyezésének eltüntetésével foglalkozik. Kattints ide, és tudj meg többet a részletekről!

Már csak másfél hónap

Igyekezz a jelentkezéssel, mert gyorsan betelnek a helyek. A tesód is jönne? Nézzen szét a PT honlapján, és ő is megtalálja a kedvencét. Ottalvós és bejárós (napközis) változatban is elérhetők a PEOPLE TEAM 2021-es gyerektáborai. Mire vársz még? Beszéld meg szüleiddel, hol szeretnél lenni idén nyáron. Az eddigi 22 ezer résztvevő a kecskeméti PT-t ajánlaná.

Menü