Hálózat a bolygóért

Témablokk
PEOPLE TEAM a színészek előadása

A Föld napja alkalmából különféle eseményeket tartanak világszerte, amelyekkel felhívják a figyelmet a környezet megóvására. Magyarországon 1990-ben csatlakoztunk először a Föld napjához. Az alkalmakat az Earth Day Network koordinálja legalább 175 országban.

John McConnell 1969-ben egy UNESCO-konferencián vetette fel az ötletet. A Föld napját először 1970. március 21-én tartották – az északi féltekén ez a tavasz első napja! Denis Hayes amerikai egyetemista (azóta alternatív energiaforrások kutatója és szakértője) 22-én mozgalmat hívott életre a Föld védelmében, és megalapította az Earth Day Networkot. Már az induláskor 25 millió amerikai társult a kezdeményezéshez, ma pedig csaknem az egész bolygóra kiterjed a mozgalom. Több mint ezer szervezet vesz részt benne.

Jelentős esemény volt a Föld Napja Nemzetközi Hírközpont megalakulása 1989-ben Kaliforniában: attól az évtől küldenek szerte a világba hírleveleket azért, hogy számtalan akcióval ünnepeljék ezt a neves dátumot. 2009-ben Evo Morales bolíviai elnök javaslatára az ENSZ április 22-ét a Földanya Nemzetközi Napjává nyilvánította.

A Google 2013-tól csaknem minden évben egy-egy animált logóval emlékeztet a Föld napjára, amelyhez 2018-ban például egy olyan videóüzenet is tartozott, amelyen Jane Goodall, a csimpánzok szociális és családi életének legismertebb kutatója beszélt. 2018 kiemelt témája a „műanyagmentes világ” volt. Idén a fák a főszereplők az Earth Day 2021 Doodle-ben.

A nagy mozgalmak az egyes emberek fejében kezdődnek. Ha neked is fontos a jövőnk, oszd meg ismerőseiddel ismereteidet, véleményedet és törekvéseidet a környezetvédelemről, mert a kis cselekedetek hatványozódnak! Ha igaz, amit a hálózatkutatók állítanak, hogy 6-8 telefonhívással bárki elérhető vagy megszólítható, kellő elköteleződéssel nem reménytelen a helyzet, hisz „mindössze” 7,5 milliárd ember él a bolygón.

Ha szeretnél tüzetesebben foglalkozni a természet, az állat- és növényvilág vagy a környezetvédelem témájával azért, mert mostanában döbbentél rá milyen rendkívüli feladatok várnak ránk, emberekre a közeljövőben, vagy mert évek óta lelkes és eltántoríthatatlan természetvédőként működsz, akkor ajánlunk neked egy nagyszerű nyári programot: a PEOPLE TEAM több mint 3 évtizede megrendezi minden júliusban és augusztusban a 7–17 évesek táborfesztiválját, amelyben kiemelt szerepet kap az élővilág és a környezettudatosság.

A KUTATÓK + KALANDOROK csoportban mindenekelőtt a zöld táborban (kattints ide a részletekért) lesz a helyed. Workshopok, növények és állatok, antropológia, földrészek, csillagok és bolygók, valamint kitűnő társak várnak. Kerülj közelebb az anyaföldhöz a következő turnusok valamelyikén: július 25–31., augusztus 1–7., augusztus 8–14. A jelentkezési lapot ide kattintva éred el.

Menü